Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Het Holland Scholarschip, het nieuwe Nederlandse beurzenprogramma, is op maandag 16 februari gelanceerd. De Universiteit van Amsterdam (UvA) is een van de deelnemende instellingen. Doel van het programma is om het Nederlandse hoger onderwijs op de kaart zetten en de inkomende en uitgaande mobiliteit van studenten te bevorderen.

Summer School studenten aan het IJ bij filmmuseum Eye
Foto: Maartje Strijbis

Internationalisering werkt kwaliteitsverhogend, blijkt uit de studieresultaten van Nederlandse en internationale studenten in international classrooms. De UvA heeft de ambitie om meer internationale studenten aan te trekken, vooral in de masterprogramma’s. Hiertoe zijn beurzenprogramma’s onmisbaar. Omgekeerd wil de UvA ook de uitgaande studentenmobiliteit stimuleren, vooral in de bachelorfase. Met studie-ervaring in het buitenland doen studenten vaardigheden op van groot belang zijn voor een loopbaan in een steeds verder globaliserende arbeidsmarkt. 

Beurzen aan de UvA

Het Holland Scholarship kent twee varianten: een beurs van € 5.000,- voor bachelor- en masterstudenten uit landen buiten de EER en een beurs van € 1.250,- voor UvA-studenten die voor uitwisseling naar het buitenland willen. De UvA stelt in totaal 36 beurzen beschikbaar voor inkomende studenten en 48 beurzen voor uitgaande uitwisselingsstudenten. 

De UvA heeft al twee eigen beurzenprogramma’s voor internationale masterstudenten: het Amsterdam Excellence Scholarship (AES) en het Amsterdam Merit Scholarship (AMS). De selectieprocedure en toekenning van de 36 beurzen van het Holland Scholarship wordt aan deze programma’s gekoppeld.