Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Een oratie in het theater? Albert Polman, hoogleraar ‘Photonic materials for photovoltaics’ aan de UvA, houdt zijn openbare college niet zoals gebruikelijk in de Aula van de UvA, maar in Theater Frascati. In een theatercollege neemt hij zijn publiek mee in de zoektocht naar de perfecte zonnecel. De oratie vindt op donderdag 16 april plaats.

Foto: Jeroen Oerlemans

Elk uur valt er genoeg licht op het aardoppervlak om de hele wereld een jaar lang van energie te voorzien. En dat al 5 miljard jaar lang, gratis en voor niks. Toch wordt bijna alle zonne-energie ongebruikt weggegooid. Eeuwig zonde, dacht Polman. Daarom bedacht hij met zijn Amerikaanse collega Harry Atwater (Caltech, VS) een nieuwe zonneceltechnologie om beter gebruik te maken van al deze weggegooide energie.

In een theatercollege doet Polman zijn ontdekking uit de doeken. Met behulp van een drive-in-laboratorium neemt hij het publiek mee op een theatrale ontdekkingsreis naar de zon, naar de binnenkant van het licht en naar de betoverende wereld van wetenschap en technologie.

Polman: ‘Ik hoop met deze nieuwe collegevorm een breed publiek aan te spreken. De voorstelling wordt een lust voor het oog, voor het oor en voor het brein.’

Theatercollege                  

Naast de oratie wordt het theatercollege tweemaal in Theater Frascati uitgevoerd als reguliere voorstelling (première: 15 april 20.30 uur, daarna: 16 april, 20.30 uur). Voor meer informatie: http://www.frascatitheater.nl/content/voor-niets-gaat-de-zon-op. Hierna reist Polman het land door, en wordt het theatercollege uitgevoerd in (onder meer) Utrecht, Den Haag, Den Bosch, Eindhoven en Veldhoven.

Oratiedetails

Dhr. prof. dr. A. Polman, hoogleraar Photonic materials for photovoltaics: Voor niets gaat de zon op.

Tijd en locatie

De oratie vindt plaats op donderdag 16 april om 16.00 uur. 

Locatie: Theater Frascati, Nes 63, Amsterdam.
Toegang vrij.