Prof. dr. Bob ten Cate, emeritus hoogleraar Experimentele Preventieve Tandheelkunde aan de Faculteit der Tandheelkunde van de UvA , is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De koninklijke onderscheiding werd op vrijdag 17 april aan hem uitgereikt door burgemeester Franc Weerwind van de gemeente Velsen.

Bob ten Cate
Foto: Jeroen Oerlemans

Ten Cate ontvangt de onderscheiding vanwege zijn exceptionele wetenschappelijke onderzoeksprestaties én de belangrijke rol die hij bestuurlijk bij de ontwikkeling van de Faculteit der Tandheelkunde en het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) heeft gespeeld.

Cariëspreventie met fluoride

Van huis uit chemicus, bracht Ten Cate als een van de eersten in kaart hoe het gebruik van fluoride werkt tegen tandbederf: via het vertragen van demineralisatie en het versnellen van remineralisatie. Dit geldt als een van de belangrijkste ontdekkingen in de preventieve tandheelkunde, omdat het tandbederf onder de bevolking hierdoor sterk is afgenomen. De bevindingen van Ten Cate openden de weg om cariëspreventie te bewerkstelligen met fluoridetandpasta. Een goed voorbeeld hiervan is de kindertandpasta die in Nederland gebruikt wordt. Met de komst van de kinderpasta lag adequaat fluoridegebruik binnen ieders mogelijkheden.

Ten Cate ontving vele prijzen en eerbewijzen voor zijn wetenschappelijke prestaties, zowel nationaal als internationaal. In 2011 ontving hij een eredoctoraat aan de Universiteit  van Oslo (2011) en hij is benoemd tot honorary professor aan universiteiten in China, Peru en Hong Kong. Hij is een belangrijk ambassadeur van de Nederlandse tandheelkundige wetenschap in de gehele wereld.

Ook was Ten Cate voorzitter van grote internationale tandheelkundige verenigingen en (mede-)organisator van tal van internationale wetenschappelijke congressen. Hij is redactielid van meerdere internationale wetenschappelijke tijdschriften en heeft een indrukwekkend aantal publicaties in toonaangevende vaktijdschriften op zijn naam staan. Internationaal geniet hij veel aanzien onder zijn vakgenoten.