NWO heeft afgelopen maandag voor de eerste keer zes Museumbeurzen uitgereikt. Zes museummedewerkers gaan - elk samen met een hoogleraar - wetenschappelijk onderzoek doen dankzij een Museumbeurs van maximaal 62.500 euro. Eén van deze beurzen is uitgereikt aan Rooske Franse, senior projectmanager Educatie van het Science Learning Center van NEMO en Maartje Raijmakers, bijzonder hoogleraar cognitieve ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit van Amsterdam.

NWO

Het programma Museumbeurzen heeft als doel talentontwikkeling en wetenschappelijk onderzoek in de museale sector te bevorderen. Doel van het project van Franse en Raijmakers is een methode te ontwikkelen en te toetsen waarmee publieksbegeleiders in wetenschapsmusea  gesprekken binnen families kunnen stimuleren en verrijken. Het is het enige onderzoek van de uitgereikte beurzen dat zich richt op de ervaringen van de museumbezoeker en stimuleren van family learning. Onderwerp en uitkomsten van het onderzoek zijn in het kader van de vernieuwingen die NEMO in het vooruitzicht heeft zeer relevant.

Deze museumbeurzen zijn uniek. Het betreft een beurs die wetenschappelijk onderzoek in het museum stimuleert en alleen door de museummedewerker kan worden aangevraagd. Daarmee wordt door de NWO een signaal afgegeven dat wetenschappelijk onderzoek door het museum belangrijk gevonden wordt.

Wetenschappelijk onderzoek in NEMO

In NEMO wordt actief onderzoek gedaan via het programma NEMO Research & Development. Door wetenschappelijk onderzoek uit te voeren in NEMO, door nieuwe activiteiten tijdens het ontwerpproces al uit te proberen met bezoekers (prototypen), door theorie en praktijk actief met elkaar te verbinden, bouwen ze meer kennis, inzicht en ervaring op over science leren. Deze kennis wordt ingezet om het aanbod van NEMO nog verrassender en leerzamer te maken en om de theorievorming over science leren in het algemeen verder te brengen.