De UvA organiseert in samenwerking met de GGD Amsterdam een internationale conferentie over de psychosociale aspecten van hiv en aids. De conferentie richt zich op gedrags- en psychosociale problemen die te maken hebben met de preventie, behandeling en zorg rondom hiv en aids. In ruim 400 sessies presenteren internationale onderzoekers de laatste stand van zaken wereldwijd.

brug REC
Foto: Monique Kooijmans

Op dinsdag 28 juli openen de Amsterdamse Wethouder Eric van der Burg, de Assistant Secretary General van de Verenigde Naties en Deputy Executive Director van UNAIDS Luiz Loures en de Directeur-Generaal Internationale Samenwerking van het ministerie van Buitenlandse Zaken Reina Buijs de internationale conferentie AIDS Impact.

‘We are our choices’

Het thema van deze conferentie is ‘We are our choices’. Conferentievoorzitter Udi Davidovich: “Er waren nog nooit zoveel keuzes beschikbaar in de preventie en behandeling van hiv als nu. Van biomedische interventies tot kennis over gedrag en hoe we dat kunnen sturen met nieuwe technologische mogelijkheden. Het programma is dan ook zeer breed, met een aantal unieke onderwerpen”. Een greep uit de diversiteit van het programma:

• Preventiekeuzes, waaronder biomedische mogelijkheden en besnijdenis.
  • De conditie van mannen die seks hebben met mannen (MSM) in Afrika ( presentaties uit 9 landen). Voor het eerst een symposium hierover, homoseksualiteit  is een taboe in Afrika en er is nog weinig onderzoek naar gedaan.
  • Ouder worden met hiv. Er ontstaat een nieuwe doelgroep doordat de mensen die in de jaren ’80 ‘90 hiv opliepen, door verbeterde medicatie nog steeds leven en ouder worden
  • Oost-Europa en Centraal-Azië - ook een focus van de aidsconferentie 2018. Hier is de grootste problematiek.
  • Focus op baby’s, kinderen en jeugd - wereldwijd: bescherming bij geboorte, opgroeien met hiv positieve ouders of als je zelf hiv-positief bent.
  • De Europese reactie op hiv (beleid/activiteiten).
  • Eliminatie van hiv op stadsniveau: Fast Track city traject van UNAIDS. Amsterdam heeft dit convenant ondertekend. Samen met de zustersteden San Francisco en Sao Paulo wordt gepresenteerd hoe dit wordt ingevuld.
  • Stigma wereldwijd
  • Migrantenproblematiek
  • Transgenders

AIDS Impact

AIDS Impact is een voorloper van de grote internationale aidsconferentie “AIDS” die na Melbourne 2014 in 2018 naar Amsterdam komt. AIDS Impact wordt dit jaar georganiseerd door de GGD Amsterdam in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam. Dit is de 12e editie van de conferentie en meer dan 47 landen nemen deel. De conferentie duurt vier dagen.