Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Carsten de Dreu, hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie aan de UvA, ontvangt de Dr. Hendrik Muller Prijs voor de gedrags- en maatschappijwetenschappen van de KNAW.

-
Foto: Milette Raats

Hij krijgt de prijs, een bedrag van 25.000 euro, voor zijn gehele oeuvre. De Dreu doet onder meer onderzoek naar samenwerking en conflicthantering binnen groepen, en naar creativiteit en innovatie.

Sociale dimensies

Carsten de Dreu (1966) heeft belangrijk onderzoek gedaan naar samenwerking binnen én tussen groepen, onder andere naar onderhandelingsprocessen, conflict en conflictculturen, en besluitvorming. Zijn onderzoek heeft onder meer duidelijk gemaakt wanneer onderhandelingen tussen personen in kleinere groepen kunnen leiden tot creatievere en voor iedereen voordeliger oplossingen. Belangrijk daarbij is dat mensen niet slechts als homo economicus opereren, maar dat er allerlei sociale dimensies in het spel zijn bij samenwerking en competitie tussen mensen.

Doordat De Dreu bovendien kijkt naar de rol van neurobiologische factoren, heeft hij, aldus de jury van de prijs, het inzicht in wat sociaal gedrag bepaalt en verandert enorm verdiept en gepreciseerd. Zijn werk heeft grote praktische betekenis voor de samenstelling van teams en het bevorderen van innovatie en hoogwaardige besluitvorming. Ook heeft zijn werk eraan bijgedragen wijdverspreide misvattingen, zoals dat over oxytocine als ‘love hormone’ te weerleggen.

Over Carsten de Dreu

De Dreu is sinds 1998 hoogleraar aan de psychologische faculteit van de Universiteit van Amsterdam. Sinds 2015 is hij verbonden aan het Center for Experimental Economics and Political Decision Making (CREED) van die universiteit. Dit academisch jaar is hij als rector’s fellow te gast bij Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS-KNAW)  in Wassenaar, waar hij zijn recente onderzoek rondom creativiteit en innovatie een verdere impuls hoopt te geven.

Na een studie en promotie in de psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen werkte De Dreu aan de universiteit van Louvain-la-Neuve en aan de RUG en de UvA. Hij was gastdocent in onder meer Yale, bij de Carnegie Mellon University, en aan de universiteiten van Granada en Leiden. De Dreu was van 2008 tot 2011 voorzitter van de European Association for Social Psychology, hij is lid van de KNAW en ontving tientallen (inter)nationale prijzen voor zijn werk.

Conferentie en SPUI25

De KNAW reikt sinds 1991 om de twee jaar de Dr. Hendrik Muller Prijs uit aan een vooraanstaand onderzoeker in de gedrags- en maatschappijwetenschappen. De prijs wordt gefinancierd door de Stichting Hendrik Muller's Vaderlandsch Fonds. De prijsuitreiking vindt plaats op maandagmiddag 14 december 2015 in het Trippenhuis, het gebouw van de KNAW, tijdens een door De Dreu georganiseerde conferentie over creativiteit. 
Ook is De Dreu woensdagmiddag 7 oktober van 16.00 – 17.00 uur te horen in SPUI25 in Amsterdam. Hij gaat daar in de reeks De Akademie spreekt in gesprek met Wim Brands.