Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Prof. dr. Niek van Sas, emeritus hoogleraar Geschiedenis aan de UvA, is vrijdag 30 oktober benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving de koninklijke onderscheiding uit handen van locoburgemeester Erik van der Burg van de gemeente Amsterdam.

Niek van Sas

Als historicus leverde Van Sas een belangrijke bijdrage aan het (inter)nationale onderzoek naar de totstandkoming van de Nederlandse natiestaat in de periode 1780-1830. Zijn proefschrift Onze natuurlijkste bondgenoot: Nederland, Engeland en Europa 1813-1831 geldt als een standaardwerk. Hij leidde en initieerde belangrijke onderzoeksprojecten en maakte zich buitengewoon verdienstelijk met zijn onderzoek naar de wording en aard van het moderne Nederland. Zijn magnum opus De metamorfose van Nederland. Van oude orde naar moderniteit 1750-1900 groeide uit tot nationaal standaardwerk met internationale reikwijdte. Van Sas ontwikkelde belangrijke en vernieuwende inzichten die inmiddels tot de historisch-wetenschappelijke canon behoren.

Als een gezaghebbend historicus en vernieuwer heeft Van Sas een belangrijk aandeel gehad in de hervorming van ons beeld van de Nederlandse geschiedenis. Hij deelde zijn kennis gedeeld met een breed publiek. Ook heeft hij zitting in verschillende besturen, waaronder die van de Stichting Daendels. Met al zijn activiteiten als hoogleraar heeft hij zich in bijzondere mate in dienst gesteld van de maatschappij.

Van Sas werd in 1996 benoemd tot hoogleraar Geschiedenis na 1750 aan de UvA. Afgelopen zomer ging hij met emeritaat.