Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

UvA-socioloog Marieke Slootman heeft vandaag de prijs gekregen voor het beste sociologische proefschrift van 2013 en 2014. De prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt door de Nederlandse Sociologische Vereniging.

Marieke Slootman
Marieke Slootman. Foto: Bram Belloni

Slootman ontving de prijs uit handen van juryvoorzitter prof. dr. Ton Bevers voor haar proefschrift Dutch Soulmates - Reinvention of ethnic identification among higher educated second generation Moroccan and Turkish. Daarin onderzoekt ze hoe maatschappelijk succesvolle, opwaarts mobiele Marokkaanse en Turkse Nederlanders hun etnische identiteit ‘heruitvinden’. Zij voelen zich zowel Marokkaans of Turks als Nederlands. Aan hun succes ontlenen ze het zelfvertrouwen om naast hun Nederlandse identiteit ook hun minderheidsidentiteit naar voren te brengen. ‘Dit weerlegt de aanname,’ schrijft Slootman, ‘dat etnische en nationale identificaties elkaar uitsluiten.’

De jury concludeert dat Slootmans dissertatie ons inzicht in langetermijnprocessen van immigratie en integratie verrijkt en verdiept. ‘Het is een knap opgezet onderzoek, soepel uitgevoerd, subtiel geïnterpreteerd, uitmondend in evenwichtige conclusies en met liefde opgeschreven,’ aldus de jury.

Over de prijs

De Nederlandse Sociologische Vereniging bekroont eens per twee jaar de beste sociologische dissertatie, verdedigd aan een Nederlandse universiteit in de voorafgaande twee jaren. De prijs bestaat uit een bedrag van 750 euro. De keuze voor de NSV-dissertatieprijs wordt, op verzoek van de NSV, gemaakt door een onafhankelijke jury bestaande uit drie emeriti.