Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Vijf wetenschapsgebieden aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) staan in de wereldwijde top-100-ranglijsten van de Times Higher Education World University Rankings by Subject 2016. Vorig jaar waren dat er drie.

QS World University Rankings

Eerder dit najaar werd al bekend dat de UvA in de overall ranking, de Times Higher Education World University Rankings 2015-2016, van plaats 77 naar 58 is geklommen. Na het verschijnen van deze ranglijst zijn die per wetenschapsgebied trapsgewijs gepubliceerd. De laatste, Physical Sciences, is op woensdag 18 november verschenen.

Grote sprong voor Arts & humanities

Arts & humanities maakt een grote sprong van plaats 45 vorig jaar naar plaats 30 dit jaar. Social sciences bestendigt met plek 32 zijn plek als hoogst genoteerde van Nederland (vorig jaar 36 ste). Clinical, pre-clinical and health is dit jaar 52ste (vorig jaar 47 ste). Zowel Life sciences als Physical sciences maken hun entree in de top-100 van hun vakgebied met een respectievelijke 61 ste en 73 ste plaats.  Physical Sciences aan de UvA heeft daarmee meteen ook de hoogste positie van de Nederlandse universiteiten op dat wetenschapsgebied.

In totaal publiceert THE top-100-ranglijsten van zes wetenschapsgebieden. Op het wetenschapsgebied Engineering & technology heeft de UvA geen onderzoek en onderwijs.

In de rankings naar wetenschapsgebied tellen dezelfde indicatoren als in de overall ranglijst, maar is de weging aangepast aan het vakgebied.