Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Wat bepaalt de prijs van een huis? UvA-promovendus Alexander van de Minne bekeek welke factoren door de jaren heen belangrijk zijn voor de waardebepaling van een huis. Hij promoveert op 20 november aan de Universiteit van Amsterdam.

Appartementen te koop in de Pijp
Foto: Alix Guillard (flickr.com)

‘Vaak wordt het eigenwoningbezit gezien als een solide investering. De kredietcrisis en de daaropvolgende woningprijsdalingen laten echter zien dat het eigenwoningbezit ook risico’s met zich meebrengt,’ vertelt Van de Minne. Hij analyseerde woningprijsdynamieken en woningprijsdeterminanten aan de hand van vier empirische onderzoeken.

Determinanten woningprijzen

Een van de aspecten die Van de Minne analyseerde, waren woningprijsdeterminanten.  Hij deed dit aan de hand van zeven verschillende determinanten: woningvoorraad, constructiekosten, BNP per capita, (gecorrigeerde) hypotheekrente, beroepsbevolking, werkloosheid en bevolkingsgroei.

Van de Minne: ‘Waar in de 19 de eeuw bevolkingsgroei, woningvoorraad en constructiekosten de belangrijkste determinanten van woningprijzen waren, waren dit na 1970 BNP per capita en de hypotheekrente. Het is een afspiegeling van de eenvoudige toegang tot de hypotheekmarkt in deze periode.’

Effect hypotheekmarkt op woningprijs

Daarnaast bekeek Van de Minne wat het effect van de hypotheekmarkt op woningprijzen is. Hij deed dit voor de periode 1995-2012. Van de Minne creëerde daarvoor een kredietvoorwaardenindex, de CCI. De CCI geeft het aanbod van krediet op de hypotheekmarkt weer, los van de rentestand en de inkomens van de leners.  In reële termen bleken woningprijzen tussen 2009 en 2012 met 25 procent gedaald. Ongeveer de helft van deze woningprijsdalingen kunnen verklaard worden door een daling van de CCI.

Effecten demografie en staat onderhoud

De derde factor die Van de Minne onderzocht was het effect van bevolkingsgroei- en krimp op de prijs van een woning. Het bleek dat elke 1 procent bevolkingskrimp resulteert in 1,9 procent lagere woningprijzen. In de gemeentes waar het aanbod het minst reageert op vraag zullen prijzen met 0,4 procent stijgen bij elke procent bevolkingstoename.

Als laatste bekeek Van de Minne  wat de staat van onderhoud betekende voor de prijs van een opstal. Na 50 jaar geen of nauwelijks onderhoud zal een opstal 43 procent in waarde zijn verminderd. Een goed onderhouden opstal daarentegen zal nauwelijks in waarde verminderen.

Promotiedetails

Dhr. A.M. van de Minne: House Price Dynamics. The Role of Credit Demographics and Depreciation. Promotor is prof. dr. M.K. Francke. Co-promotor is prof. dr. J.B.S. Conijn.

Tijd en locatie

De promotieplechtigheid vindt plaats op vrijdag 20 november om 13.00 uur.
Locatie: Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam.