Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

De Vereniging van Universiteiten (VSNU) heeft – mede namens de UvA en de HvA – een principeakkoord bereikt met wetenschappelijke informatieaanbieder Elsevier. Het principeakkoord is een grote stap in de transitie van Nederland naar open access-publiceren. Ook betekent het dat Nederlandse wetenschappers toegang blijven houden tot de wetenschappelijke artikelen van Elsevier.

Open Access

De komende tijd worden de details van de driejarige overeenkomst, die in 2016 van start gaat, afgerond. Het akkoord maakt het mogelijk om in 2018, het derde jaar van de overeenkomst, 30% van de Elsevierartikelen van Nederlandse auteurs open access beschikbaar te hebben zonder dat de universiteiten daarvoor hoeven bij te betalen. Open Access betekent in principe dat de auteur (de universiteit) betaalt.

Open access is het zonder beperkingen digitaal beschikbaar stellen van wetenschappelijk materiaal. Op dit moment belemmert het klassieke systeem van betaalde abonnementen voor velen de toegang tot wetenschappelijk materiaal.

Hoog op de agenda

Prof. dr. Dymph van den Boom, rector magnificus van de UvA, stemde namens de UvA en HvA in met het akkoord. ‘Open access-publiceren is van groot belang, omdat op die manier wetenschappelijke inzichten snel en efficiënt voor iedereen toegankelijk worden. Ik ben dan ook blij met dit principeakkoord’, aldus Van den Boom. ‘Open access staat niet alleen in Nederland hoog op de agenda. Ook in Europees verband werken we er hard aan, onder meer binnen de League of European Research Universities (LERU) met de oproep om het statement ‘Moving Forwards on Open Access’ te ondertekenen.‘

‘Onze inspanningen leiden steeds meer tot resultaat. Begin dit jaar sloten de Nederlandse universiteiten al een overeenkomst met wetenschappelijk uitgever Springer voor open access-publiceren. Deze deal nu met Elsevier is de volgende grote stap die we met elkaar hebben kunnen zetten’, licht drs. Maria Heijne toe. Als directeur van de Bibliotheek UvA/HvA was Heijne nauw betrokken bij het onderhandelingsproces.

De overeenkomst met Elsevier is in lijn met de ambitie van staatssecretaris Dekker van OCW, die wil dat wetenschappelijke artikelen van Nederlandse wetenschappers open access gepubliceerd worden.