Op respectievelijk 31 augustus en 2 september spraken Geoffrey Boulton en Stefan Collini aan de UvA over de toekomst van de universiteit in de maatschappij. Beide lezingen zijn online terug te zien via de links hieronder.

Hoogleraar Stefan Collini tijdens de ReOpening van het academisch jaar in het Maagdenhuis op 2 september 2015.
Stefan Collini

Geoffrey Boulton, emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Edinburgh, gaf maandag 31 augustus jl. tijdens de opening van het academisch jaar in de Aula van de UvA zijn visie op de rol van de universiteit in de 21e eeuw. Boulton is van mening dat in het onderwijs de nadruk moet liggen op Bildung en dat onderzoekuniversiteiten kennis moeten genereren, maar niet verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor economische innovatie.

Cambridge-hoogleraar Stefan Collini trapte woensdag 2 september jl. op uitnodiging van ReThink UvA de reeks Maagdenhuisdebatten af. Collini is auteur van de beststeller 'What are universities for?' en verzet zich tegen het idee dat universiteiten hun economisch nut moeten aantonen om zo rekenschap af te leggen aan de samenleving.