Eddie Brummelman en Leonie Schmidt van de UvA ontvangen een Rubicon-subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Het Rubicon-programma is bedoeld om jonge, veelbelovende wetenschappers de mogelijkheid te geven internationale onderzoekservaring op te doen.

NWO

In totaal zijn deze ronde zestien aanvragen gehonoreerd. De onderzoekers kunnen met hun financiering uit Rubicon tot 24 maanden onderzoek doen aan een buitenlandse onderzoeksinstelling. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf.

De gehonoreerden

Eddie Brummelman (Pedagogiek en Onderwijskunde): Unconditional Parental Regard: Its Nature and its Consequences​.

Wat betekent het voor kinderen om onvoorwaardelijk te worden gewaardeerd door hun ouders? Hoewel psychologen hier al decennia lang over speculeren, ontbreekt experimenteel onderzoek. Brummelman onderzoekt of onvoorwaardelijke waardering van ouders de eigenwaarde en motivatie van kinderen kan stimuleren.

Brummelman gaat zijn onderzoek uitvoeren aan het Department of Psychology van Stanford University (VS).

Leonie Schmidt (Media en Cultuur): Pop Preachers and Counter-terror Culture: Contesting Terrorism through Social Media and Popular Culture in Indonesia​

In Indonesië, het grootste moslimland ter wereld, is de afgelopen jaren een Islamitische ‘contraterreur-popcultuur’ ontstaan. Schmidt bestudeert hoe deze contraterreurcultuur, waar sociale media ook groot onderdeel van uitmaken, kan helpen om radicalisering en terrorisme te bestrijden.

Schmidt gaat haar onderzoek uitvoeren aan het Centre for Media Studies van  de University of London (VK).