EN

Vijf wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en het AMC ontvangen een Vici-subsidie van anderhalf miljoen euro van Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De laureaten zijn prof. dr. Arianna Betti, dr. Susanne la Fleur, prof. dr. Marieke de Goede, prof. dr. Christian Keysers en dr. Sera Markoff.

NWO

De toekenningen

• Prof. dr. Arianna Betti (Institute for Logic, Language and Computation): Ideeën op schaal – Naar een computationele Ideeëngeschiedenis (e-Ideeën)
    Stel je voor dat er een “Google Concepten” zou bestaan, een hulpmiddel dat het mogelijk maakt om in alle beschikbare digitale teksten na te gaan hoe ideeën zoals tolerantie, evolutie of wetenschap veranderd zijn in de loop van de geschiedenis. In dit project legt Betti een geschikte methodologische basis om een dergelijke tool in de toekomst mogelijk te maken.

• Dr. Susanne la Fleur (AMC, Endocrinologie): Ready for glucose challenges; a novel role for the brain’s reward center
    De hersenen zijn belangrijk voor regulatie van de bloedsuikerspiegel. Onverwacht is gebleken dat het beloningsgebied in de hersenen belangrijk voor motivationeel gedrag, suiker kan detecteren en de bloedsuikerspiegel kan beïnvloeden. In dit project onderzoekt La Fleur hoe en wanneer dit hersengebied dit reguleert, en hoe kennis kan worden gebruikt voor betere behandeling van suikerziekte.

• Prof. dr. Marieke de Goede (Amsterdam Institute for Social Science Research): Finance/Security Practice after 9/11: Tracking the Money from Transaction to Trial
    Banken worden geacht een centrale rol te spelen in de strijd tegen terrorisme door bijvoorbeeld het onderscheppen van geldstromen naar ISIL. Wat betekent dit voor de manier waarop beslissingen over veiligheid worden genomen, en voor de waarborging van privacy van cliënten? De Goede analyseert de financiële veiligheidsketen van bank tot rechtbank.

• Prof. dr. Christian Keysers (Brain & Cognition en Nederlands Herseninstituut Social Brain Lab): Van indirecte activering tot neuronen en sociaal gedrag – een “cross-species” benadering
    Hoe zorgt ons brein ervoor dat we de emoties overdragen op anderen? Keysers gaat meten welke cellen in de hersenen emoties coderen en hoe de emoties van anderen onze eigen emoties beïnvloeden. Door deze hersenactiviteit te veranderen onderzoekt hij hoe dit het sociaal gedrag verandert.

• Dr. Sera Markoff (Sterrenkundig Instituut Anton Pannekoek): From micro- to mega-scales: understanding how black holes shape the local universe
    Zwarte gaten zijn exotische, zeer fundamentele bouwstenen van het heelal. Wanneer er massa op valt spuwen ze krachtige 'jets' uit, die hun omgeving drastisch kunnen veranderen en zelfs de groei van melkwegstelsels of hun stervorming kunnen stoppen. Met dit project probeert Markoff de inhoud en kracht van deze uitstromingen, en hun terugkoppeling, beter te begrijpen.