De Universiteit van Amsterdam (UvA) gaat extra inspanningen leveren om vluchtelingen (bij) te scholen. Op donderdag 18 februari tekende de UvA hiertoe een samenwerkingsafspraak met het UAF, de stichting die hoger opgeleide vluchtelingen begeleidt. De inzet van de samenwerking is dat talenten sneller tot bloei komen, zodat zij daarna op eigen kracht een maatschappelijke positie kunnen verwerven.

Logo UAF

De inspanningen van de UvA en het UAF zijn erop gericht dat gemotiveerde en talentvolle vluchtelingstudenten die beschikken over het vereiste niveau aan de UvA kunnen studeren. Studenten met een vluchtelingachtergrond kunnen straks een nieuw introductieprogramma volgen op de UvA. Prof. dr. Marjoleine Zieck, hoogleraar International Refugee Law en Dean of Admissions aan de UvA: ‘Wij noemen dat een landingsprogramma. Daarbij gaat het niet alleen om taalonderwijs en studievaardigheden; ook de expertise aan de UvA op het terrein van de Nederlandse cultuur, historie, beeldende kunst, staatsrecht etc. wordt in het programma opgenomen.’ Bij het inrichten van het programma maakt de UvA gebruik van de expertise van de faculteiten van de UvA zelf, het UAF en van de Hogeschool van Amsterdam (HvA), die hier al ervaring mee heeft opgedaan.

Daarnaast krijgen talentvolle vluchtelingen met een voltooide academische opleiding de mogelijkheid om een (werk)stage te lopen bij de UvA, gecombineerd met een  trainingsprogramma op maat. Zieck: ‘Zo kan de deelnemer zijn kansen vergroten op de arbeidsmarkt.’ De UvA werkt hierbij nauw samen met Projob, de Gemeente Amsterdam en het UAF.

Jaarlijks evenement

Om het draagvlak voor vluchtelingen en vervolgde wetenschappers te vergroten, binnen de universiteit en in de samenleving, gaan de UvA en het UAF samen gerichte activiteiten organiseren. Er zal onder meer jaarlijks op Wereldvluchtelingendag (20 juni) een evenement aan de UvA plaatsvinden. Dit jaar wordt dit evenement gecombineerd met een open dag voor vluchtelingen, zodat zij zich kunnen informeren over de mogelijkheden van studie of werkgelegenheidsstage en -training aan de UvA.

Mardjan Seighali, directeur van het UAF: ‘De UvA werkt vanuit een duidelijke visie en heeft oog voor talent. Zo hoort het! Onze samenwerking sluit bovendien mooi aan bij het kosmopolitische, veelkleurige Amsterdam.’

Lange historie

De samenwerking tussen de UvA  en het UAF heeft een stevig fundament: in 1948 nam de toenmalige rector van de UvA het initiatief voor de oprichting van het UAF. Vanaf de oprichting van werken de  UvA en het UAF nauw samen op het gebied van vluchtelingstudenten, Scholars At Risk (SAR) en werkervaringsplaatsen voor afgestudeerde vluchtelingen.