Op woensdag 30 maart zit Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes in de chesterfield bij de studenten van Room for Discussion. Ze zullen hem onder meer de volgende vragen voorleggen: Wat zijn de mogelijkheden en beperkingen van het handelen met het belastingsysteem in de ogen van de Staatssecretaris? Hoe staat het met de hervorming en het functioneren van de Belastingdienst? Waar staat het belastingstelsel van Nederland over 10 jaar?

Room for discussion
Foto: SEFA

De Belastingdienst is met ruim 30.000 werknemers een van de meest complexe organisaties die de Nederlandse overheid kent. Het innen van rond de 200 miljard aan belastingen en het uitbetalen van ongeveer 10 miljard aan toeslagen zijn slechts twee van zijn uitvoerende taken. Daarnaast buigt de staatssecretaris zich over actuele onderwerpen als belastingontwijking en de vereenvoudiging binnen het belastingstelsel.

De studenten van Room for Discussion bespreken deze en vele andere zaken met Staatssecretaris Wiebes. Wiebes, die werkte als Consultant bij McKinsey en vennoot was bij OC&C Strategy Consultant, maakte de overstap naar de publieke sector door directeur Marktwerking te worden bij Economische Zaken. In Amsterdam werd hij geprezen om zijn pragmatische werkwijze en inventieve oplossingen voor complexe problemen bij onder andere de Noord/Zuidlijn, de gemeentelijke ICT en de luchtkwaliteit van de stad. Sinds februari 2014 is Wiebes Staatssecretaris van Financiën en staat hij voor de klus het belastingstelsel te vereenvoudigen.

Over Room for Discussion

Room for Discussion is het wekelijkse interviewprogramma van de Universiteit van Amsterdam. Voor een groot publiek interviewen studenten in een daartoe ingerichte ‘huiskamer’ wetenschappers, politici, zakenmensen en opinieleiders op de faculteit Economie & Bedrijfskunde. Het doel van Room for Discussion is om studenten te interesseren en enthousiasmeren over de actualiteit, ondernemerschap en economische ontwikkelingen. Onder andere gasten zoals ECB-president Mario Draghi, IMF-directeur Christine Lagarde en econoom Thomas Piketty zijn te gast geweest bij Room for Discussion.

Locatie en tijd

Room for Discussion vindt plaats op woensdag 30 maart van 13.00-14.00 uur in de E-hal van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde, Roetersstraat 11. De toegang is vrij.

Room for Discussion kan online gevolgd kunnen worden via een livestream. Meer informatie daarover t.z.t. op de facebookpagina en het twitteraccount.

Volgende gast

Dinsdag 12 april: Peter Blom (CEO Triodos bank) & Marleen Janssen Groesbeek (Lector Sustainable Finance and Accounting)