Ook deze zomer zijn er aan de UvA weer bijna 30 zomerprogramma's, waarvan 23 Engelstalige. Er zijn 3 zomerprogramma's speciaal voor middelbare scholieren.

Beeldmerk Summerschool

De zomerprogramma's zijn intensieve, korte programma’s op diverse niveaus. Van taalkunde tot geschiedenis, van sociale wetenschappen tot rechten.

Pre-studeren zomerprogramma’s

Voor middelbare scholieren zijn er de 'pre-studeren zomerprogramma's.’ Zo kunnen scholieren zich verdiepen in Klassieke talen of Talen en cultuur, met taallessen van Arabisch tot Zweeds. Middels colleges, workshops en excursies maken de deelnemers kennis met onderzoek en onderwijs op de universiteit. Dit biedt scholieren niet alleen extra uitdaging maar kan hen ook helpen in hun studiekeuze.

Nieuw: Engelstalig pre-university programma

Nieuw is dit jaar het Engelstalige pre-studeren zomerprogramma; het Pre-University Honours Programme The Urban Toolkit. In deze summer school worden middelbare scholieren uit de gehele wereld uitgedaagd om in een academische omgeving aan de slag te gaan met de stad Amsterdam als leer-object.

Anke Hendriks, academic director, over The Urban Toolkit: 'Er zal veel op de jonge studenten afkomen. Het is voor velen van hen de eerste kennismaking met de (sociale) wetenschappen en de universitaire wereld. Ze zijn misschien ook wel voor het eerst alleen ver van huis zijn en ze zullen leeftijdsgenoten ontmoeten met andere achtergronden en ervaringen. Dat maakt deze twee weken niet alleen bijzonder voor de studenten zelf, maar ook voor de docenten die de colleges en excursies zullen verzorgen. Zij moeten hun verhaal zien over te brengen, rekening houdend met hun niveau, maar ze toch aan het denken zien te krijgen, zodat ze voortaan met een andere blik naar hun eigen leefomgeving gaan kijken.'

600 zomerstudenten

In 2015 organiseerde de UvA 23 zomerprogramma's waar ruim 600 zomerstudenten op afkwamen. Dat waren er toen bijna 100 meer dan het voorgaande jaar. De studenten komen overal vandaan: bijvoorbeeld uit China, de Verenigde Staten, Canada, en Engeland.

Voor het volledige Nederlands- en Engelstalige aanbod: uva.nl/summerschool.