Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

De Universiteit van Amsterdam is in elf vakgebieden de hoogst genoteerde Nederlandse universiteit in QS World University Rankings by subject die op dinsdag 22 maart is verschenen. In totaal staan er zeventien UvA-vakgebieden in de top 50 op hun terrein.

QS World University Ranking

Communication & Media Studies heeft met een wereldwijde 6de plaats de hoogste positie van de UvA-vakgebieden. Vorig jaar was dat plek 8. De tien andere vakgebieden waarmee de UvA de hoogste positie heeft van de Nederlandse universiteiten zijn: Anthropology (plaats 15), Education (35), English Language & Literature (46), Geography & Area Studies (14), Linguistics (19), Modern Languages (39), Philosophy (48), Psychology (10), Social Policy & Administration (29), en Sociology (14).

Daarnaast zijn nog zes vakgebieden aan de UvA met een top-50-plaats op hun terrein: Accounting & Finance (50), Development Studies (25), Economics & Econometrics (41), History (43), Medicine (34), en Politics & International Studies (33).

Top 100

Na plaats 50 rangschikt QS in groepen en niet per individuele universiteit. In de groep 51-100 staan van de UvA: Archaeology, Biological Sciences, Business & Management Studies, Chemistry, Computer Science & Information Systems, Law, Mathematics, Performing Arts, Physics & Astronomy, en Statistics & Operational Research.

Methodiek

In totaal evalueerde QS 4.226 universiteiten, waarvan er uiteindelijk 945 gerangschikt werden op in totaal 42 vakgebieden. QS doet dat aan de hand van vier criteria:

  • Reputatie onder werkgevers - Werkgevers geven antwoord op de vraag welke 10 nationale en 30 internationale universiteiten ze het best vinden om afgestudeerden te werven;
  • Reputatie onder vakgenoten - Academici beantwoorden de vraag welke 10 nationale en 30 internationale universiteiten het beste zijn in onderzoek in hun vakgebied;
  • Citaties - Het aantal keren dat een wetenschappelijke publicatie wordt aangehaald in andere wetenschappelijke publicaties;
  • H-index - Hierbij wordt impact (aantal citaties) gekoppeld aan omvang (aantal artikelen) van het werk van een wetenschapper.

De universiteitsbrede World University Rankings van QS verschijnt altijd in het najaar. In de editie van 2015-16 staat de UvA op de 55e plaats en is daarmee de hoogst geplaatste Nederlandse universiteit.