Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Taalwetenschapper Konrad Rybka van de UvA ontvangt een Rubicon-subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) om twee jaar lang onderzoek te doen aan de University of California (Berkeley, VS).

NWO

Het Rubicon-programma is bedoeld om jonge, veelbelovende wetenschappers de mogelijkheid te geven internationale onderzoekservaring op te doen. In totaal dienden in deze ronde 106 onderzoekers een voorstel in, waarvan er 17 zijn gehonoreerd. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf (maximaal 24 maanden).

Leenwoorden in de Amazone

Rybka ontvangt de Rubicon voor zijn onderzoeksproject Rethinking contact in Amazonia through the patterns of linguistic and socio-cultural exchange in the Guianas. Om sociaal-culturele redenen staan inheemse gemeenschappen in het Amazone-gebied afwijzend tegenover lexicale ontleningen (leenwoorden). Hun talen hebben echter dezelfde benamingen voor veel planten, dieren, sterren en gereedschappen. Rybka gaat zich in zijn project richten op het fenomeen leenwoorden om inzicht te krijgen in de mechanismen achter de afname ervan.

Rybka promoveerde eerder dit jaar op het proefschrift The Linguistic Encoding of Landscape in Lokono. Hierin stond het Lokono centraal, een ongeschreven indianentaal die alleen nog beheerst wordt door een kleine groep oude bewoners van indianendorpen in het regenwoud van Suriname.