Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Een kwart van de respondenten van het AmsterdamPinkPanel, bestaande uit LHBT-ers (Lesbische vrouwen, Homomannen, Biseksuele en Transgenders), heeft in het afgelopen jaar een onveilige situatie meegemaakt. Het gaat dan vooral om uitschelden en/of het ervaren van een vijandige sfeer. Slechts één op de tien LHBT-ers die een onveilige situatie heeft meegemaakt doet aangifte. Dat blijkt uit het buurtveiligheidsonderzoek 2015 van het COC Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam (UvA), dat jaarlijks uitgevoerd wordt onder het AmsterdamPinkPanel (APP).

Amsterdam Pink Panel
Foto: Geert van Tol

Hulp omstanders

Slechts één op de tien LHBT-ers die een onveilige situatie heeft meegemaakt deed hier aangifte van. Bij één derde van de groep die een onveilige situatie meemaakte waren er geen omstanders aanwezig. In de gevallen dat er wel omstanders waren, deed slechts 17% van de omstanders iets om de slachtoffers te helpen, bijvoorbeeld door verbaal of fysiek voor het slachtoffer op te komen of de politie te alarmeren. Een paar procent van de respondenten is ook geduwd, geslagen, geschopt, bespuugd of persoonlijk bedreigd

Veiligheidsgevoel

Hoewel een kwart van de respondenten het afgelopen jaar een onveilige situatie meemaakte, is het veiligheidsgevoel van LHBT-ers tussen 2014 en 2015 nauwelijks veranderd. In 2014 gaven de respondenten een 7,9 en in 2015 een 81 aan hun veiligheidsgevoel. Er zijn wel verschillen tussen diverse groepen LHBT-ers in hoe veilig zij zich voelen. Lesbiennes voelen zich over het algemeen het veiligst en transgenders het minst veilig. Ook is er een verschil in veiligheidsbeleving in de horeca. Zo gaven de respondenten van het APP aan zich veiliger te voelen in LHBT-horecagelegenheden dan in algemene horecagelegenheden.

'Het stabiele beeld van veiligheidsbeleving maar ook van de meldingsbereidheid laat zien dat er nog veel werk aan de winkel is voor gemeente, politie en Openbaar Ministerie. Ik hoop dat de daadwerkelijke aangiftecijfers over 2014/2015 van Roze in Blauw nu snel beschikbaar komen zodat we deze naast de uitkomsten van de monitor kunnen leggen' aldus Peter de Ruijter, voorzitter COC Amsterdam.

[1] De schaal loopt van 0 ‘zeer onveilig’ tot 10 ‘zeer veilig’

Het jaarlijkse buurtveiligheidsonderzoek

Jaarlijks doen de Universiteit van Amsterdam en het COC Amsterdam onderzoek naar het veiligheidsgevoel onder LHBT-ers en naar de incidenten die zij meegemaakt hebben in het afgelopen jaar (het buurtveiligheidsonderzoek). Aan dit onderzoek hebben 581 leden van het AmsterdamPinkPanel (APP) deelgenomen.