Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

UvA-onderzoeker Marte Otten wint met haar feeling-thermometer de stimuleringsprijs van de Amsterdam Science & Innovation Award 2016. De feeling-thermometer is een online app voor het zichtbaar maken van onbewuste opvattingen. De publieksprijs ging naar Hedy Folkersma van het AMC voor HEAD (Hydrocephalus Early Advanced Diagnostics), een device om in een vroeg stadium een waterhoofd bij pasgeborenen te diagnosticeren.

Bas Aalbersberg
Fotograaf: Bas Aalbersberg

Bram Schermers verbonden aan het Antoni van Leeuwenhoek is met zijn inzending MaMaLoc de winnaar van de Amsterdam Science & Innovation Award 2016. MaMaLoc is een techniek ter verbetering van de borstkankerbehandeling.

Weten wat de doelgroep denkt

Otten ontving een geldprijs van € 5.000  voor haar online app. ‘De Implicite Association Task (IAT) is een fantastisch instrument om een kijkje te nemen in de hoofden van anderen. Door de snelheid waarmee mensen reageren op woorden en plaatjes kan de IAT precies laten zien welke zaken de voorkeur hebben. Ik wil dan ook graag de IAT toegankelijk maken door een online app waarmee allerlei interne associaties gemeten worden of om te testen hoe mensen (onbewust) denken over producten, maatschappelijke ontwikkelingen, of hun medemens’, aldus Otten. Deze app biedt een grote stap voorwaarts voor iedereen die wil weten wat hun doelgroep denkt.

Amsterdam Science & Innovation Award

De Amsterdam Science & Innovation Award is de jaarlijkse prijs voor het meest innovatieve idee met een maatschappelijke en/of een commerciële toepassing, voortkomend uit wetenschappelijk onderzoek. Dit jaar is de elfde editie van deze prijs. De Award wordt georganiseerd door IXA (Innovation Exchange Amsterdam) en de Gemeente Amsterdam. Partners van het event zijn Amsterdam Science Park, Sanquin, CWI, NKI, Amolf, Nikhef, Rabobank en ERAC.