Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Op 1 juli loopt het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie ten einde. Wegens het succes van het lesprogramma ‘EU in de klas’ gaan de UvA en OSVO, de vereniging van middelbare scholen, door met het lesprogramma. UvA-studenten kunnen volgend jaar weer het bachelorkeuzevak 'Europa en Amsterdam: bruggen bouwen met scholieren' volgen.

Groepsfoto studenten kick-off Project EU in de Klas
De deelnemende UvA-studenten van dit jaar. Foto: Alphons Nieuwenhuis

Omdat Amsterdam tijdens het Nederlandse EU-voorzitterschap gastheer was, organiseerde de gemeente samen met de UvA en twintig middelbare scholen het lesprogramma ‘EU in de klas’. Ruim twintig UvA-studenten van Europese Studies, Geschiedenis en Politicologie gingen in het kader van hun opleiding aan de slag om nieuw lesmateriaal te helpen ontwikkelen om de dialoog tussen EU-ambtenaren en scholieren te bevorderen.

Kennismaken met de onderwijspraktijk

Anne van Wageningen, universitair docent Europese studies en een van de initiatiefnemers van het lesprogramma vanuit de UvA, is blij dat het project volgend jaar weer een vervolg krijgt aan de UvA. ‘De studenten waren erg enthousiast over het project. Ze kregen onder meer colleges over vakdidactiek en leerden hoe je een lesmodule voor middelbare scholieren moet opbouwen. En aan het eind van het project stonden ze zelf voor de klas, wat voor de meesten hun eerste ervaring was met de onderwijspraktijk’.

Het lesprogramma ‘EU in de klas’ gaf Europa letterlijk een gezicht aan middelbare scholieren. Ruim 1400 middelbare scholieren gingen het afgelopen half jaar in gesprek met een medewerker van een Europese instelling. Europese ambtenaren vertelden over hun dagelijkse werk en het doel ervan, de leerlingen stelden kritische vragen over het belang van Europa.