De Universiteit van Amsterdam (UvA) en Hogeschool van Amsterdam (HvA) hebben kennisgenomen van de situatie in Turkije en bieden hun studenten en medewerkers waar nodig ondersteuning en advies.

In de nasleep van de couppoging van vrijdag 15 juli, ligt de onderwijssector, evenals andere publieke sectoren in Turkije onder vuur. Ook studenten en medewerkers van de UvA en HvA, zowel in Nederland als Turkije, ondervinden op dit moment gevolgen van de politieke situatie in Turkije. De primaire zorg van UvA en HvA gaat dan ook uit naar de leden van haar eigen academische gemeenschap.

De UvA en HvA sluiten zich aan bij de statements van de VSNU en de European University Association, de laatste is tevens krachtig ondersteund door de LERU. De UvA en HvA onderschrijven met kracht het standpunt dat wetenschapsbeoefening en hoger onderwijs intrinsiek internationaal zijn en dat niet getornd kan worden aan de principes van academische waarden en  vrijheid.

De UvA en HvA staan klaar om vragen en zorgen van studenten en medewerkers van UvA en HvA te beantwoorden en waar nodig ondersteuning te bieden. Dit geldt zowel voor Turkse studenten en medewerkers in Nederland als voor studenten en medewerkers die momenteel in Turkije verblijven.

UvA-studenten en -medewerkers kunnen contact opnemen met de Student Service Desk (+31 20 525 8080 of Balie op REC E, centrale hal begane grond).

Journalisten kunnen contact opnemen met UvA Persvoorlichting (persvoorlichting@uva.nl)