Drie onderzoeksteams van de UvA zijn door Lowlands geselecteerd voor Lowlands Science. De teams gaan op Lowlands, dat van 19 t/m 21 augustus plaatsvindt, onderzoeken hoe creatief de Lowlands-bezoekers zijn, hoe ze fysiologisch reageren op politieke boodschappen en hoe hun hersengebieden werken bij spirituele ervaringen.

Lowlands
Bron: Lowlands
Credits: Foto Bert Bakker
Bert aangesloten op apparatuur die gaat meten hoe en wanneer zijn gezichtsspieren samentrekken.

Politics isn’t cool, it’s hot!

Bert Bakker (Amsterdam School of Communication Research, UvA), Matthijs Rooduijn (Sociologie, Universiteit Utrecht) en Gijs Schumacher (Politicologie, UvA) onderzoeken met hun project Politics isn’t cool, it’s hot! in hoeverre burgers bij het vormen van hun politieke meningen gedreven worden door emoties. Regeert de onderbuik? Bert Bakker: ‘Veel burgers zijn bang en boos. Aan de ene kant, bang voor tsunami’s van vluchtelingen, boos over de macht van Europese bureaucraten. Aan de andere kant, bang voor de opwarming van de aarde, boos over de manier waarop met immigranten wordt omgegaan. Emoties lijken dus een belangrijke rol te spelen in de politiek. In ons lab, meten we of Lowlands-bezoekers fysiologische opwinding ervaren in reactie op politieke boodschappen. Daarna onderzoeken we of de politieke opvattingen door deze emoties veranderd worden. Zo stellen we vast of de onderbuik regeert’.

De onderzoekers bloggen over het onderzoek op StukRoodVlees.nl.

Trippen met de God-helm

Psychologen David Maij, Michel van Elk, en Uffe Schjoedt (University of Aarhus) willen op Lowlands beter inzicht krijgen in de hersengebieden die betrokken zijn bij spirituele ervaringen, zoals bijvoorbeeld out-of-body-ervaringen of gevoelens van universele eenheid. Met behulp van de God-Helm - een omgebouwde snowboardhelm met elektroden – kan met zeer zwakke en ongevaarlijke elektromagnetische straling de drempelwaarde van neuronen (hersencellen) aangepast worden.

Monsterlijk creatief

Creativiteit maakt het leven leuker. Daarnaast speelt het een belangrijke rol in ons probleemoplossend vermogen, van alledaagse issues tot wereldproblematiek. Maar hoe creatief je ook bent, soms wordt je creativiteit gehinderd of juist versterkt door de omstandigheden. In het onderzoek van psychologen Aukje Verhoeven en Sanne de Wit mogen Lowlands-bezoekers hun creatieve kant laten stralen in de zoektocht naar het nieuwe monster van Lowlands…Meer info over het onderzoek: http://www.habitlab.nl/.

Credits: Foto Aukje Verhoeven
Aukje met de drawpad-opstelling die ze voor het onderzoek gaan gebruiken. De opstelling op Lowlands wordt veel spannender, in monster-stijl.

Over Lowlands Science

Lowlands Science kende op Lowlands 2015 een succesvol debuut. Er was een enorm lab aanwezig op het festivalterrein waarin bezoekers omwille van de wetenschap onderwerp werden van experimenten. Ook dit jaar kunnen Lowlands-bezoekers zich opnieuw laten onderwerpen aan bijzondere onderzoeken en experimenten. In februari riep Lowlands wetenschappers op om voorstellen te doen voor onderzoek op het festival. Daaruit zijn negen voorstellen geselecteerd, waaronder drie van de UvA.