Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Onderzoeker Geert Boink van AMC-UvA ontvangt voor zijn project Rejuvenation een Starting Grant van de European Research Council (ERC). Hij is daarmee de achtste UvA-laureaat; eerder deze maand werden al zeven toekenningen voor UvA-onderzoekers bekend. Boink krijgt de subsidie voor de ontwikkeling van biologische pacemakers.

Logo European Research Council

Jaarlijks worden er ongeveer 600 duizend pacemakers geïmplanteerd in Europa. Deze apparaatjes redden veel levens, maar bij ongeveer vijf procent van de plaatsingen zijn er ernstige complicaties waarna de patiënt opnieuw moet worden geopereerd. Ook hebben elektronische pacemakers tekortkomingen. Ze zijn niet direct gevoelig voor prikkels van het zenuwstelsel waardoor het hart onvoldoende versnelt tijdens inspanningen en bij emoties. Bovendien is de levensduur van de batterij beperkt, waardoor de pacemaker elke vijf tot tien jaar moet worden vervangen.

Inspelen op behoefte van het lichaam

Het AMC werkt aan een alternatief dat deze nadelen niet kent: de biologische pacemaker. Voor het inbrengen hiervan is geen operatie meer nodig. Bij biologische pacemakers worden cellen met pacemakerfunctie bij het hart ingebracht. Hiervoor worden stamcellen gemaakt, cellen die door een goede manipulatie elke taak kunnen krijgen. Een alternatief is gentherapie, waarbij kleine virusdeeltjes genetisch materiaal afgeven om zieke pacemakercellen te repareren. Resultaat is dat in beide gevallen de pacemakerfunctie van het hart wordt hersteld. Boink verwacht dat de biologische pacemakers beter inspelen op de behoefte van het lichaam.