Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Maandag 19 september werd het Institute for Advanced Study (IAS) van de Universiteit van Amsterdam officieel geopend door rector Karen Maex en burgemeester Eberhard van der Laan. Het nieuwe instituut biedt wetenschappers een vrijplaats om zich - ongehinderd door de grenzen tussen disciplines - aan belangrijke fundamentele en maatschappelijke vragen te wijden.

Opening UvA-IAS
Fotograaf: Wouter van der Wolk
UvA-IAS
Impressie opening IAS

Burgemeester Van der Laan complimenteerde de UvA met het nieuwe instituut, dat volgens hem een aanwinst is voor de stad Amsterdam. Helga Nowotny, voormalig voorzitter van de European Research Council, riep onderzoekers op om vooral niet binnen de gebaande paden te blijven. Het IAS is volgens haar een perfecte vrijplaats voor ‘competente rebellen’, waar zij out-of-the box kunnen denken, los van de algemeen gevoelde prestatiedruk. 

Omslagpunten

Het eerste onderzoeksthema waarmee het IAS van start gaat is ‘Omslagpunten’. Omslagpunten spelen een belangrijke rol in de sociologie, bijvoorbeeld bij regimewisselingen zoals de Arabische Lente, maar ook in de biologie, bij veranderingen in ecosystemen en bij faseovergangen in natuurkundige processen. Stephen Lansing, hoogleraar in the Asian School of the Environment van Nanyang Technological University in Singapore, demonstreerde dit thema aan de hand van het ontstaan van rangschikking in de rijstterrassen in Bali.

Peter Sloot, hoogleraar Computational Science aan de UvA en wetenschappelijk directeur van het IAS sloot de opening af met het benadrukken van het doel van het instituut. ‘IAS biedt onderzoekers een plek waar ze complexe, fundamentele wetenschappelijke en maatschappelijke issues kunnen aanpakken, ongehinderd door de grenzen tussen disciplines’.