De Universiteit van Amsterdam (UvA) staat op plaats 63 in de Times Higher Education World University Rankings 2016-2017, die op woensdagavond 21 september naar buiten is gebracht.

THE World University Rankings

Vorig jaar maakte de UvA een fikse sprong, van plaats 77 (in 2014) naar 58 (in 2015). Dit jaar daalt de UvA vijf plaatsen, maar blijft – net als vorig jaar –  de op-een-na hoogstgenoteerde universiteit van Nederland in de THE World University Rankings.

Times Higher Education baseert de ranglijst op in totaal dertien prestatiegraadmeters, in vijf categorieën: onderwijs (30%), onderzoek (30%), citaties (30%), internationaal perspectief (7,5%) en onderzoeksinkomsten uit het bedrijfsleven (2,5%).

Wereldwijde top 3

De nummer 1 van de wereld is de University of Oxford, gevolgd door California Institute of Technology en Stanford University met een respectievelijk 2de en 3de plaats. Van de Nederlandse universiteiten is de TU Delft de hoogst genoteerde met plaats 59. In totaal staan er – net als vorig jaar – acht Nederlandse universiteiten in de top-100 van de ranglijst.

Over rankings

De UvA zet zich continu in voor het verbeteren en versterken van onderwijs en onderzoek. Een hoge ranking is geen doel op zich; het kan wel het gevolg zijn van beter onderwijs en onderzoek. Een goede positie op de grote internationale rankings is vooral in het buitenland van belang, omdat veel internationale wetenschappers en studenten een ranking gebruiken als eerste maatstaf ter beoordeling van de kwaliteit van een universiteit waar ze mogelijk willen gaan werken of studeren.

Eerder deze maand werd bekend dat de UvA op plaats 57 staat in de QS World University Rankings 2016/2017, waarmee de UvA de hoogst genoteerde Nederlandse universiteit op deze ranglijst is.