Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Wat is ‘the next big thing’ in de natuurkunde, psychiatrie, klimaatwetenschap, mediastudies, informatica, economische wetenschap, microbiologie, sterrenkunde, geschiedwetenschap en psychologie? In de collegereeks The Next Big Thing, die in februari van start gaat, vertellen elf toonaangevende wetenschappers over wat zij zien als de volgende grote stap in hun vakgebied.

2486922110_cd5e38135e_b_Flickr_CC_user_Aldo Cavini_Benedetti
Beeld: Flickr CC


De reeks is een initiatief van het recent opgerichte Vossius Center for the History of Humanities and Sciences dat een reflectief forum biedt voor alle wetenschapsgebieden aan de UvA.  De collegereeks wordt geleid door Rens Bod, hoogleraar Computationele en digitale geesteswetenschappen aan de UvA. Hij neemt zelf het eerste college voor zijn rekening.

In de colleges die volgen staan op het programma: hersenonderzoeker Victor Lamme, astronoom  Ewine van Dishoeck, historicus Leo Lucassen, informaticus Max Welling, muziekcognitiewetenschapper Henkjan Honing, mediawetenschapper José van Dijck, econoom Barbara Baarsma, natuurkundige Erik Verlinde, microbioloog Jef Huisman en psychiater Damiaan Denys. De elf wetenschappers stellen de toekomst van wetenschap – en de grote vragen en dilemma’s daarbinnen – centraal. Dat doen zij ieder vanuit inhoudelijke, ethische, maatschappelijke en historische perspectieven.

Alfa, bèta en gamma

‘Als gevolg van toenemende specialisatie en fragmentatie kennen we nauwelijks meer elkaars vakgebieden. Door wetenschappers van zeer uiteenlopende achtergronden te laten uitleggen op welk kruispunt hun vakgebied zich bevindt, wordt het mogelijk om kennis te nemen van cutting edge-onderzoek dwars door de wetenschapsgebieden heen’, vertelt Bod. ‘Het mooie van deze reeks is dat alfa-, bèta- en gammawetenschappers bijeen worden gebracht om te reflecteren over de grote vernieuwingen en ontdekkingen in hun disciplines. De deelnemers krijgen hierdoor niet alleen inzicht in de actuele ontwikkelingen van de verschillende wetenschappen, maar zullen ook in staat zijn om de dilemma’s van toekomstige wetenschappelijke uitdagingen voor de samenleving te benoemen en te beoordelen: the next big thing.’

Voorafgaand aan het college zelf, gaat elke bijeenkomst telkens van start met een kort interview door Bod met de spreker. Na afloop van het college volgt steeds een plenaire discussie met de zaal. Na het elfde en tevens laatste college wordt ook de reeks als geheel afgesloten met een debat.

‘The Next Big Thing’ wordt georganiseerd door het Instituut voor Interdisciplinaire Studies (IIS), het expertisecentrum van de UvA op het gebied van interdisciplinair leren en doceren, in samenwerking met de NRC Academie en het Vossius Center. De module 'The Next Big Thing' maakt deel uit van de lustrumviering in 2017, het jaar waarin de UvA 385 jaar bestaat. 

Praktische informatie

Het gaat om 11 colleges op 11 woensdagavonden, van 19.00 tot 20.30 uur (met mogelijke uitloop naar 20.45 uur). Het eerste college is op 8 februari; het laatste op 26 april (geen college op 29 maart). UvA-studenten en -medewerkers betalen geen deelnamekosten. Deelname voor NRC-lezers en andere geïnteresseerden bedraagt € 335,-,

De locatie van de colleges is afhankelijk van het aantal aanmeldingen; ze staan vooralsnog gepland in de Oudemanhuispoort.