Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Bureau Studentenartsen van de UvA en de HvA heeft een suïcideprotocol ontwikkeld voor het hoger onderwijs. Het protocol komt voort uit de aanbevelingen uit onderzoek naar gedachten over suïcide dat de Sectie Onderzoek, Ontwikkeling en Preventie van de Studentenartsen deed onder studenten.

FlickrCC
Credits:FlickrCC

Met steun van de Triodos Foundation is het protocol naar alle universiteiten en hogescholen in Nederland gestuurd, zodat iedereen die in contact staat met studenten er kennis van kan nemen en studenten met een suïciderisico leert signaleren.

Interesse tonen is een belangrijke richtlijn voor het signaleren. Studentenarts Peter Vonk: ‘Een beetje persoonlijke aandacht voor elkaar is nooit weg, tussen studenten onderling en ook vanuit docenten, studieadviseurs  en andere medewerkers. Dat kan soms echt een verschil maken. Een mooi en belangrijk streven voor ons allemaal, waar iedereen naar mijn idee het nieuwe jaar mee zou moeten beginnen.’  

Zorg voor studenten

De UvA heeft een lange traditie als het gaat om zorg voor haar studenten. In 1938 werd de Stichting voor Universitaire Gezondheidszorg van de UvA opgericht. In de huidige opzet, een huisartspraktijk voor studenten en voor iedereen die in het centrum van Amsterdam woont, bestaat Bureau Studentenartsen / Huisartsen Oude Turfmarkt inmiddels meer dan 35 jaar.