Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Bioloog Jesús Aguirre Gutiérrez, psycholoog Marc Heerdink en AMC-er Annegreet Veldhuis-Vlug hebben een Rubiconbeurs ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Hiermee kunnen ze onderzoek gaan doen aan een buitenlandse onderzoeksinstelling.

NWO

Jesús Aguirre Gutiérrez (Instituut voor Biodiversiteit en Ecosystemen en Naturalis): Making sense of diversity: remote sensing of functional diversity of tropical forests

De diversiteit aan boomsoorten in een bos zorgt voor weerbaarheid tegen veranderingen. Aguirre Gutiérrez gaat, met collega’s in Oxford, nieuwe data van satellieten, o.a. hyperspectral, gebruiken om boomsoorten te onderscheiden om zo van afstand de weerbaarheid van het bos te bepalen.

Aguirre Gutiérrez gaat voor twee jaar naar het Centre for the Environment van de University of Oxford.

Marc Heerdink (Psychologie): Twitter wars: Bipolarization, hostile emotional expressions and group formation on Twitter

In online discussies zijn vaak twee kampen te herkennen die steeds extremere, tegengestelde posities innemen: bi-polarisering. Aan de hand van Twitterdiscussies onderzoekt Heerdink of online bi-polarisering vijandigheid tussen groepen versterkt en leidt tot vorming van groepen met extreme meningen.

Heerdink gaat een jaar onderzoek doen aan het Department of Experiment Psychology van de University of Oxford.

Annegreet Veldhuis-Vlug (AMC): A new role for Follicle Stimulating Hormone in bone and fat metabolism  

Na de overgang daalt het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen en stijgt het hypofysehormoon FSH (follikel stimulerend hormoon). Veldhuis-Vlug gaat na of FSH ook een rol speelt bij het verhoogde risico op botontkalking en overgewicht na de overgang.

Veldhuis-Vlug gaat voor een jaar naar het Center for Clinical & Tranlational Research van Maine Medical Center Research Institute in de Verenigde Staten.

Over de Rubiconbeurzen

Het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is bedoeld om jonge, veelbelovende wetenschappers de mogelijkheid te geven internationale onderzoekservaring op te doen. Dit jaar ontvingen eenentwintig onlangs gepromoveerde onderzoekers een Rubiconbeurs.