Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Voorzitter College van Bestuur UvA-HvA Geert ten Dam gaf dinsdag 21 februari 2017 een Amsterdamlezing over het belang van burgerschapsvorming. Zij ging in op de bijdrage die burgerschapsonderwijs kan leveren aan de stad en haar inwoners.

Universiteit van Amsterdam
Fotograaf: Jeroen Oerlemans

De lezing is nu ook als podcast beschikbaar. Klik op de link hierboven en download de podcast via een klik met je rechtermuisknop.

Belang van burgerschapsonderwijs

Ten Dam betoogde onder meer dat onderwijs een belangrijke emancipatiemotor is en dat aandacht voor burgerschap daarbij hoort. Ook ging ze in op de vraag of burgerschapsonderwijs sociale ongelijkheid kan bestrijden.

Na een verhaal van ongeveer een half uur werd er, onder leiding van gastheer Zef Hemel, nog een uur lang gediscussieerd met het aanwezige publiek. Het gesprek ging voornamelijk over de manier waarop er in het basisonderwijs aandacht wordt gegeven aan burgerschapsvorming.

Amsterdamlezingen

De Amsterdamlezingen 2017 kijken vooruit naar de stad van de toekomst. Is de universiteit dé motor voor de metropool van morgen?

De volgende Amsterdamlezing wordt dinsdag 28 februari gegeven door Hoogleraar Economische Dynamica Cars Hommes. Hij gaat in op de vraag wat een economische zeepbel eigenlijk is en hoe zo’n zeepbel precies ontstaat.

Amsterdamlezingen 2017

In de reeks Amsterdamlezingen van 2017 komen ook de volgende sprekers nog aan het woord.

Datum Spreker
Dinsdag 7 maart Leo Lucassen
Dinsdag 21 maart Remieg Aerts
Dinsdag 28 maart Anita Hardon
Dinsdag 11 april Huub Dijstelbloem

 

Wibautleerstoel

De reeks Amsterdamlezingen is voortgekomen uit de Wibautleerstoel. Deze bijzondere leerstoel is door de gemeente Amsterdam ingesteld voor de studie van de grootstedelijke problematiek, in het bijzonder van Amsterdam.

De leerstoel is achtereenvolgens bekleed door Willem Heinemeijer, Annemieke Roobeek, Jan Terlouw, Geert Mak en Paul Scheffer. De huidig bijzonder hoogleraar op deze leerstoel is Zef Hemel, die optreedt als gastheer van de Amsterdamlezingen.