Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Hoogleraar Economische Dynamica Cars Hommes gaf dinsdag 28 februari een Amsterdamlezing over speculatieve zeepbellen en financiële crises. Hij ging in op de vraag wat een speculatieve zeepbel precies is en hoe zo’n zeepbel eigenlijk ontstaat.

Cars Hommes
Cars Hommes

Zijn lezing is nu ook als podcast beschikbaar. Klik op de link hierboven en download de podcast via een klik met je rechtermuisknop.

Financiële crises in het laboratorium

Hommes vertelde over zijn onderzoek waarin hij het ontstaan van financiële crises en zeepbellen onderzoekt aan de hand van laboratoriumexperimenten. Hij ging onder meer in op de vraag of menselijk gedrag te voorspellen is in zo'n laboratoriumsituatie.

Na de half uur durende lezing stelde het aanwezige publiek gretig vragen, onder andere over tijdig ingrijpen door overheden wanneer een nieuwe zeepbel zich aandient.

De Amsterdamlezingen

De Amsterdamlezingen 2017 kijken vooruit naar de stad van de toekomst. Is de universiteit dé motor voor de metropool van morgen? De volgende Amsterdamlezing wordt dinsdag 7 maart gegeven door historicus Leo Lucassen. Hij vertelt over migratie in Amsterdam door de eeuwen heen.

De komende Amsterdamlezingen  

Datum Spreker
Dinsdag 21 maart Remieg Aerts
Dinsdag 28 maart Anita Hardon
Dinsdag 11 april Huub Dijstelbloem

 

Wibautleerstoel

De reeks Amsterdamlezingen is voortgekomen uit de Wibautleerstoel. Deze bijzondere leerstoel is door de gemeente Amsterdam ingesteld voor de studie van de grootstedelijke problematiek, in het bijzonder van Amsterdam.

De leerstoel is achtereenvolgens bekleed door Willem Heinemeijer, Annemieke Roobeek, Jan Terlouw, Geert Mak en Paul Scheffer. De huidig bijzonder hoogleraar op deze leerstoel is Zef Hemel, die optreedt als gastheer van de Amsterdamlezingen.