Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Switch to English

Vier wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) ontvangen een Vici-subsidie van maximaal anderhalf miljoen euro van Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De laureaten zijn prof. dr. Hilde Geurts, dr. ir. Filip Meysman, dr. Jacobus de Roode en prof. dr. Eric-Jan Wagenmakers.

De toekenningen:

  • Prof. dr. Hilde Geurts ( Psychologie): Beschermt autisme tegen cognitieve achteruitgang?

Met het ouder worden, gaan mensen cognitief achteruit. De snelheid verschilt per persoon en hangt af van verschillende factoren. Autisme is een mogelijke risicofactor voor versnelde veroudering, maar zou ook mogelijk beschermend kunnen zijn. In dit onderzoek wordt nagegaan hoe dit zit en welke factoren hierbij een rol spelen.

  • Dr. ir. Filip Meysman (Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica): Microbiële elektriciteit: een verrassing uit de zeebodem

In de zeebodem leven bacteriën die stroom geleiden over lange afstand en zo de ecologie en geochemie van de zeebodem sterk beïnvloeden. Dit project zoekt uit hoe deze nieuw ontdekte “elektrische biosfeer” functioneert. Het onderzoek kan mogelijk een doorbraak opleveren voor nieuwe geleidende materialen en bio-elektrische toepassingen.

  • Dr. Jaap de Roode (Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica): Resulteren medicijnen in zwakke dieren en gevaarlijke parasieten?

Het gebruik van medicijnen is routine in de gezondheidszorg en de landbouw. Maar wat zijn hiervan de lange-termijn gevolgen? De onderzoekers bestuderen monarchvlinders, die medicinale planten gebruiken om infectie met parasieten tegen te gaan, om te achterhalen of medicatie leidt tot een verzwakt immuunsysteem en ernstigere ziekten.

  • Prof. dr. Eric-Jan Wagenmakers (Psychologische methodenleer): Monitoring van bewijs: nieuwe Bayesiaanse methoden voor de geneeskunde en psychologie

Innovatief onderzoek verdient een coherente statistische analyse. Dit voorstel behelst de ontwikkeling en verbreiding van nieuwe coherente analyses, met belangrijke toepassingen in de medische wetenschap en de psychologie. Coherente analyses staan artsen en onderzoekers toe om statistisch bewijs te kwantificeren, en deze te volgen terwijl de gegevens binnenkomen.