Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Kajsa Ollongren, wethouder en locoburgemeester van Amsterdam, heeft vrijdag 24 maart de Amsterdam School of Data Science officieel geopend. Het nieuwe samenwerkingsverband van de Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit en Hogeschool van Amsterdam moet het nijpende tekort aan data scientists op de arbeidsmarkt terugdringen.

Elodie Burrillon
Kajsa Ollongren (foto: Elodie Burrillon)

De opening vond plaats in de Zuiderkerk te Amsterdam, nadat de aanvankelijke locatie – het stadhuis – vanwege de grote interesse te klein was bevonden. Naast wethouder Ollongren waren ook haar collega’s van de gemeente Amsterdam, Chief Technology Officer Ger Baron en de nieuwe Chief Science Officer Caroline Nevejan, aanwezig. Ook Maarten de Rijke, directeur van onderzoeksinitiatief Amsterdam Data Science en hoogleraar Informatieverwerking en internet aan de UvA, en José van Dijck, president van de KNAW, woonden de opening bij.

Wethouder Ollongren: ‘In Europa neemt Amsterdam inmiddels een centrale positie in op het gebied van start-ups, technologie en data science. De oprichting van de Amsterdam School of Data Science speelt daar een grote rol bij. Het grote aantal talentvolle data scientists maakt Amsterdam bovendien enorm interessant als vestigingsplaats voor innovatieve ondernemingen’.  

Elodie Burrillon
Foto: Elodie Burrillon

Duizenden studenten per jaar

Met 250 bachelor- en masteropleidingen, specialisaties en vakken – verspreid over verschillende toepassingsgebieden – worden er in Amsterdam jaarlijks duizenden studenten opgeleid in het data science-vakgebied. Het nieuwe initiatief moet zowel middelbare scholieren enthousiast maken over data science als reeds werkenden overtuigen zich te laten omscholen. Daarmee moet het nijpende tekort op de arbeidsmarkt – volgend jaar zijn er 8.000 extra data scientists nodig volgens de Nationale Denktank – worden teruggedrongen.

Marc Salomon, oprichter van de Amsterdam School of Data Science en voorzitter van de Amsterdam Business School van de UvA: ‘We willen jongeren laten zien welke kansen er op de arbeidsmarkt zijn als ze voor een data science-opleiding kiezen. Daarom ben ik blij dat we vandaag naast wetenschappers ook data scientists van de Belastingdienst, Ebbinge, ING en Ahold Delhaize een podium hebben kunnen bieden. Daarmee wordt voor middelbare scholieren heel concreet wat hun toekomstperspectieven op het gebied van data science zijn’.