Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Historicus Leo Lucassen gaf dinsdag 7 maart een Amsterdamlezing over migratie door de eeuwen heen. Lucassen vertelde dat de geschiedenis van Amsterdam gekenmerkt wordt door voortdurende, vaak grootschalige migratiebewegingen.

Leo Lucassen

Zijn lezing is nu ook als podcast beschikbaar. Klik op de link hierboven en download de podcast via een klik met je rechtermuisknop.

Migratiestromen van alle tijden

Lucassen liet aan de hand van verschillende onderzoeken zien dat migratie iets van alle tijden is. Hij betoogde onder meer dat de stad Amsterdam in het verleden vaak afhankelijk is geweest van voortdurende migratiestromen.

Na de half uur durende lezing kreeg het aanwezige publiek een uur de tijd om Lucassen vragen te stellen. Van die mogelijkheid werd gretig gebruik gemaakt.

Amsterdamlezing Leo Lucassen
Fotograaf: Olivier Overberg

De Amsterdamlezingen

De Amsterdamlezingen 2017 kijken vooruit naar de stad van de toekomst. Is de universiteit dé motor voor de metropool van morgen? De volgende Amsterdamlezing wordt dinsdag 21 maart gegeven door Hoogleraar Nederlandse- en Politieke Geschiedenis Remieg Aerts. Hij gaat in op de vraag of Amsterdam losraakt van het land dat de stad vertegenwoordigt.

De komende Amsterdamlezingen

Datum Spreker
Dinsdag 28 februari Anita Hardon
Dinsdag 11 april Huub Dijstelbloem

 

Wibautleerstoel

De reeks Amsterdamlezingen is voortgekomen uit de Wibautleerstoel. Deze bijzondere leerstoel is door de gemeente Amsterdam ingesteld voor de studie van de grootstedelijke problematiek, in het bijzonder van Amsterdam.

De leerstoel is achtereenvolgens bekleed door Willem Heinemeijer, Annemieke Roobeek, Jan Terlouw, Geert Mak en Paul Scheffer. De huidig bijzonder hoogleraar op deze leerstoel is Zef Hemel, die optreedt als gastheer van de Amsterdamlezingen.