Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Hoe is het om patiënt te zijn? In een bijzondere samenwerking gingen letterkundestudenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en geneeskundestudenten van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) met elkaar op zoek naar een antwoord op deze vraag. De studenten en hun docenten volgden zelf vier weken lang het behandelplan van een patiënt met taaislijmziekte. Daarnaast bogen zij zich over ziekteverhalen door romans en memoires van patiënten te bestuderen.

Onderzoekers, artsen, zorgverleners, beleidsmakers en andere betrokkenen raken steeds meer overtuigd van het belang van verbinding zoeken met patiënten en het centraal stellen van het patiëntperspectief in het zorgproces. De Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA en het UMC Utrecht van de UU sloegen de handen ineen en organiseerden een onderwijstutorial voor studenten om onderzoek te doen naar het patiëntperspectief. In totaal deden 10 geneeskundestudenten en 10 letterkundestudenten mee.

Verhaalanalyse

De studenten begonnen met een systematische analyse van de verhalen van patiënten, zoals beschreven in literatuur als Heden ik van Renate Dorrestein, #Lolreuma van Marijn Sikken, Hersenschimmen van J. Bernlef en Ziekenwerk van Gerhard Nijhof. De geneeskundestudenten brachten daarbij hun kennis over patiënten en ziekte mee, en de letterkundestudenten droegen bij met hun kennis over verhaalanalyse en tekstbegrip.

Pillen en beperkingen

Tijdens de tutorial volgden alle studenten – en ook hun docenten – vier weken lang de leefregels van een chronisch zieke jongere met Cystic Fibrosis (CF, taaislijmziekte). Dit betekende onder meer dat zij meerdere keren per dag ‘pillen’ moesten innemen, een verplichte beweegnorm moesten halen, hun dieet nauwkeurig moesten monitoren, en te maken kregen met beperkingen in hun sociale mogelijkheden. De studenten gingen de uitdaging op serieuze wijze aan.

Studenten vertellen

In een filmpje vertellen de studenten over hun verwachtingen. In een tweede filmpje vertellen twee studenten over hun ervaringen tijdens het meelopen met een jongere met taaislijmziekte op de CF-poli van het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ). Bekijk ook de opname van een kringgesprek [link naar 3de filmpje] waaraan ook schrijfster Marijn Sikken, als reumapatiënt een ‘expert’ op het gebied van ziekte-ervaring, deelnam.

‘De veelzijdige aanpak in de tutorial geeft toekomstige behandelaren en zorgverleners meer inzicht in het perspectief van de patiënt’, vertelt UvA-literatuurwetenschapper dr. Gaston Franssen. ‘Bovendien krijgen zij handvatten aangereikt om hun empathische vermogens te vergroten en te reflecteren op hun eigen functioneren en professionele identiteit.’ Franssen organiseerde de onderwijstutorial samen met collega-docenten dr. Stefan van Geelen en dr. Annet van Royen-Kerkhof, beiden van het WKZ/ UMC Utrecht.

Serious Challenge

UMC Utrecht is zo enthousiast over deze aanpak, dat zij in mei een “Serious Challenge” organiseren voor medewerkers. Zo ervaren de medewerkers zelf hoe het is om twee weken volgens een behandelplan van een chronisch zieke patiënt te leven. Dit draagt bij aan nog meer begrip voor de patiënt en maatwerk bij het opstellen van het behandelplan. 

Bekijk hier een filmpje over de ervaringen van studenten.