Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

UvA-hoogleraren Patricia Pisters en Maarten de Rijke zijn door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) gekozen als nieuw lid. In totaal heeft de KNAW 26 nieuwe leden gekozen. Dat is inclusief de extra ronde voor vrouwelijke wetenschappers die de KNAW hield in het kader van het Westerdijkjaar. Op donderdag 8 juni worden de nieuwe Akademieleden geïnstalleerd.

KNAW

Leden van de KNAW, vooraanstaande wetenschappers uit alle disciplines, worden gekozen op grond van hun wetenschappelijke prestaties. De KNAW telt ruim vijfhonderd leden. Een lidmaatschap is voor het leven.

De nieuwe leden vanuit de UvA zijn:

mevr. prof.dr. P.P.R.W. (Patricia) Pisters
Foto: Eduard Lampe

Patricia Pisters (1965), hoogleraar filmwetenschap en mediastudies van de Universiteit van Amsterdam

Patricia Pisters is momenteel directeur van de Amsterdam School of Cultural Analysis (ASCA). Voor haar onderzoek en onderwijs werkt ze op het snijvlak van filmstudies, mediastudies, filosofie en neurowetenschappen. Pisters analyseert de hedendaagse (beeld)cultuur en onderzoekt hoe beelden ons denken beïnvloeden. Ze bestudeerde het werk van Hitchcock in een handboek over filmtheorie en deed onder meer onderzoek naar Maghreb-cinema, nieuwe Hollywood-esthetiek en Nederlandse filmcultuur.

 

Maarten de Rijke

Maarten de Rijke (1961), hoogleraar informatieverwerking en internet aan de Universiteit van Amsterdam

Maarten de Rijke is het meest bekend vanwege zijn bijdragen aan de information retrieval, de wetenschap achter zoekmachines. Met zijn team werkt hij aan zoekmachines die zelfstandig leren van het gedrag van hun gebruikers om de resultaten te verbeteren. Hij was een van de eersten die zoekmachines voor sociale media ontwikkelden en die zoekmachines de kennis in Wikipedia liet gebruiken om verbanden te leren en analyses uit te voeren. In recent onderzoek ontwikkelt hij zoekmachines die hun eigen uitkomsten verklaren. Zijn promovendi en postdocs zijn uitgewaaierd over de hele planeet om bij te dragen aan betere zoekmachinetechnologie.