Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Twee UvA-onderzoekers zijn genomineerd voor de prestigieuze Huibregtsenprijs 2017. Het gaat om Natali Helberger, hoogleraar Informatierecht, en Claes de Vreese, hoogleraar Communicatiewetenschap. Hun gezamenlijke onderzoek ‘Personalized communication – de gevolgen van data-driven communication in een digitale samenleving’ is één van de zes genomineerde projecten, uit 30 inzendingen. Wie de winnaar is, wordt bekend tijdens de Avond van Wetenschap & Maatschappij in oktober 2017.

Natali Helberger doet onderzoek naar de implicaties van technologische ontwikkelingen voor de juridische positie van informatiegebruikers. Claes de Vreese onderzoekt de invloed van de media op opinievorming en stemgedrag. In hun gezamenlijke, interdisciplinaire team werken onderzoekers uit de rechtsgeleerdheid, sociale wetenschappen, geesteswetenschappen en informatiekunde nauw samen. 

Uit het juryrapport

Volgens de vakjury doen Helberger en De Vreese niet alleen concrete beleidssuggesties rondom vragen over privacy, autonomie en keuzevrijheid, maar informeren ze ook burgers over risico’s en handelingsopties. Uit het juryrapport: ‘Hun onderzoek is hoogst actueel, ethisch baanbrekend en methodologisch geavanceerd. Ze ontwikkelden een speciale plug-in die gebruikers online volgt zodat de mate van personalisatie van verkregen informatie geanalyseerd kan worden. Helberger en De Vreese leveren een prominente bijdrage aan wetenschappelijke kennisontwikkeling en het publieke debat over een onderwerp dat iedereen aangaat’.

Over de Huibregtsenprijs

De Huibregtsenprijs bestaat sinds 2005 en gaat naar een onderzoeksproject dat wetenschappelijk vernieuwend is en dat zicht biedt op een maatschappelijke toepassing. Alle publieke onderzoeksorganisaties in Nederland kunnen voordragen.

Op 9 oktober 2017 maakt de vakjury bekend wie de winnaar is. De prijs bestaat uit een sculptuur en een geldbedrag van € 25.000, geoormerkt voor onderzoeksactiviteiten.