Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

UvA-wetenschappers zitten overal: van het lab aan Roeterseiland tot de Noordpool en van Jordanië tot de Verenigde Staten. Of, zoals Catalina Chaparro, in Oostenrijk. Hier doet ze haar promotie-onderzoek voor het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica (IBED) van de UvA. Haar onderzoek gaat over de ecologie en evolutie van migrerende vissenpopulaties. Hoe ziet een typische werkdag er voor haar uit? En wat is het meest bijzondere dat ze tot nu toe heeft meegemaakt tijdens haar onderzoek in het buitenland?

x
Foto: Catalina Chaparro

‘Momenteel zit ik in Oostenrijk, bij het International Institute for Applied Systems Analysis (IIASA). Daar wordt veel op beleid georiënteerd onderzoek voor wereldwijde problemen uitgevoerd. Ik maak deel uit van een zomerprogramma voor 49 jonge promovendi uit 25 verschillende landen.

Mijn onderzoeksprogramma gaat over de vraag hoe de exploitatie van de visserij evolutionair gezien de migratie van vissenpopulaties beïnvloedt. Ik gebruik wiskundige modellen om het individuele gedrag van vissen te onderzoeken. Daarnaast kijk ik naar de ontwikkeling van ecologische en evolutionaire processen van de vissenpopulatie.’

Sissi’s kasteel

‘Het IIASA zit een paar kilometer buiten Wenen, in het Laxenburgkasteel. Raar maar waar: mijn werkplek is prinses Sissi’s kasteel. Verder ziet een typische werkdag hier er niet veel anders uit dan mijn dagen in Amsterdam, omdat mijn werk zich puur richt op theorie. Ik zit dus de hele dag achter mijn computer codes te schrijven, figuren te analyseren en een paper te schrijven.

Het bijzonderste aan mijn werk hier vind ik de unieke kansen die IIASA biedt om complexe systemen te bestuderen en die toe te passen op echte problemen. Ik vind het heel waardevol om dergelijk beleidsgericht onderzoek te doen – dat is niet vanzelfsprekend in een academische omgeving. Wetenschappers kunnen beleid direct beïnvloeden dankzij hun onderzoek. Dat vind ik mooi.’

Meer Groeten uit...