Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) trakteren in de maand september passagiers op de pont naar Amsterdam-Noord op mini-colleges. Ook worden er pop-upcolleges gegeven voor (internationale ) reizigers op luchthaven Schiphol.

Lustrum GvB pop-up


De gratis colleges maken deel uit van een reeks activiteiten om het 385-jarig bestaan van de UvA te vieren. Op deze bijzondere wijze kunnen mensen tijdens hun reis (extra) kennis opdoen én de UvA (beter) leren kennen.

De pont van het Centraal Station naar de NDSM-werf in Noord verandert van 5 tot en met 15 september - op werkdagen tussen 17.00 en 18.00 uur-  in een bIJspijkerpont. Tijdens de oversteek vertellen wetenschappers vanuit hun expertise over van alles op en rond het IJ.

De pont vaart langs het Paleis van Justitie en andere nieuwe gebouwen langs de oever. Vanaf de pont kijk je uit op Noord, dat in relatief korte tijd uitgroeide tot hotspot. De wetenschappers belichten verschillende thema’s. Wat gebeurt er in het Paleis? Hoe schoon is varen? Ligt Amsterdam straks aan zee? Wat gebeurde er in de gouden Eeuw op het IJ? Het eerste minicollege getiteld ‘Op naar een nieuwe thuishaven’ wordt gegeven door prof. dr. Geert Janssen. Een overzicht van alle minicolleges en de wetenschappers staat op 385jaar.uva.nl.

De UvA op luchthaven Schiphol

In de laatste week van september krijgen internationale passagiers op Schiphol de kans om in de wachtruimte een pop-upcollege te volgen, onder het motto ‘let learning take flight’. Ook hier hebben de onderwerpen een relatie met de locatie. Hoe vind je bijvoorbeeld je weg op een druk vliegveld? Ruimte en tijd: gaan we ooit vliegen naar sterren? Als gedragsregels ontbreken, maken we ongeschreven regels, kijk maar naar de fietsers in Amsterdam. Waren Rembrandt, Frans Hals en Vermeer al celebrities tijdens hun leven?

Wie jarig is trakteert

De Universiteit van Amsterdam bestaat dit jaar 385 jaar. Onder het motto ‘Inspiring Generations’ zijn er inhoudelijke bijeenkomsten voor belangstellenden zoals de Challenging Society Sessions en feestelijke activiteiten voor medewerkers en studenten, Amsterdammers en andere belangstellenden. Zo is iedereen welkom bij de U Night op 18 november. Meer informatie en een overzicht van alle activiteiten is te vinden op www.385jaar.uva.nl.