Jaarlijks kiest De Jonge Akademie van de KNAW tien nieuwe, talentvolle wetenschappers om haar gelederen te versterken. Dora Matzke, mathematisch psycholoog aan de UvA, is een van de nieuwe leden.

Dora Matzke

De Jonge Akademie is binnen de KNAW een zelfstandig en innovatief platform van jonge topwetenschappers, met activiteiten op het gebied van interdisciplinariteit, wetenschapsbeleid, wetenschap en maatschappij. Naast bewezen wetenschappelijke kwaliteit beschikken leden over een brede belangstelling voor wetenschapsbeoefening en wetenschapscommunicatie. Een lidmaatschap is voor vijf jaar. De officiële installatie van de nieuwe leden vindt plaats op 26 maart 2018.

De Jonge Akademie telt vijftig leden, die op het moment van benoeming minder dan tien jaar geleden zijn gepromoveerd. Zij vertegenwoordigen samen een breed spectrum van wetenschappelijke disciplines en zijn werkzaam bij Nederlandse universiteiten en een groot aantal onderzoeksinstituten.

Over Dora Matzke

Dora Matzke (1982) is mathematisch psycholoog. Ze ontwikkelt bijvoorbeeld modellen waarmee onderzoekers kunnen schatten hoeveel tijd mensen nodig hebben om een ingezette handeling te stoppen. Matzke vindt dat het onderzoek in de psychologie en in andere disciplines een stuk transparanter moet. Zelf voert ze onder andere zogeheten replicatiestudies uit die nagaan of eerder onderzoek wel goed verricht is. Ook richtte ze een vraagbaak op waar onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam terechtkunnen voor vragen over statistische methoden.