Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

UvA-onderzoeker Esther Peeren en AMC-er Charles Agyemang ontvangen de prestigieuze Consolidator Grant van de European Research Council (ERC). Deze persoonsgebonden subsidie bedraagt per project ongeveer 2 miljoen euro.

ERC logo

De Consolidator Grant is bedoeld voor onderzoekers die zeven tot twaalf jaar geleden zijn gepromoveerd. Met de subsidie kunnen de onderzoekers zich vestigen als onafhankelijk onderzoeksleider.

Charles Agyemang, universitair hoofddocent Public Health (AMC)

Titel: Hypertension Susceptibility in African Migrants: Solving the puzzle through a transcontinental prospective cohort study design

Hypertensie is de belangrijkste, beïnvloedbare risicofactor voor cardiovasculaire ziekte (CVD). Migranten, vooral uit Afrika, hebben dit veel vaker om onduidelijke redenen. Het doel van het project van Agyemang is om inzicht te krijgen in onderliggende mechanismen van het hoge risico op hypertensie. Hij dit doet door de rol van epigenetische veranderingen door sociale en omgevingsfactoren en gedragsveranderingen te onderzoeken. Om dit te bereiken zullen Agyemang en zijn team een innovatieve, transcontinentale, prospectieve cohort studie opzetten onder een homogene groep Afrikaanse migranten (Ghanezen) in Nederland en onder Ghanezen in steden en op het platteland in Ghana. Het project zal tot nieuwe inzichten leiden in de belangrijkste oorzaken van hoge bloeddruk. Dit zal leiden tot een belangrijke doorbraak in kennis omtrent preventie en behandeling onder deze en andere bevolkingsgroepen.  

Esther Peeren, universitair hoofddocent Literaire en Culturele Analyse (FGW)

Titel: Imagining the Rural in a Globalizing World

Esther Peeren
Foto: Eduard Lampe

Omdat globalisering primair beschouwd wordt als een stedelijk fenomeen, blijven de effecten ervan op het platteland onderbelicht. Het invullen van deze blinde vlek is urgent gezien de aanhoudende kloof tussen stad en platteland, en de claims van plattelandsbewoners, met name de claims rond het Brexit-referendum en de Amerikaanse presidentsverkiezing van 2016 dat hun zorgen over globalisering genegeerd worden. In dit vergelijkende project onderzoekt Peeren de cruciale rol die culturele verbeeldingen van het platteland in literatuur, film en televisie spelen in het wel of niet zichtbaar maken van bepaalde aspecten van het hedendaagse plattelandsleven, hetgeen invloed heeft op hoe het platteland politiek gemobiliseerd kan worden. Ze vergelijkt dit voor het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Nederland, China en Zuid-Afrika.