Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Op 8 januari vierde de UvA haar 386ste Dies Natalis. Rector magnificus Karen Maex hield haar openingstoespraak ‘The international paradox’. Daarna liet Harry Buhrman, hoogleraar Informatica, zich tijdens zijn Diesrede uit over de revolutie van quantumcomputers. Verslavingsdeskundige Nora Volkow en taalfilosoof Barbara Partee kregen de eredoctoraten toegekend.

Promoveren
Foto: Teska Overbeeke

Openingstoespraak: 'The international paradox'

Rector Karen Maex ging in haar openingstoespraak in op het thema ‘internationalisering’. Aan het begin van haar toespraak stelde ze de vraag: Wat betekenen wij in een internationaliserende samenleving en welk onderwijsbeleid en internationaliseringsbeleid past daarbij? Maex stelde dat er op dit moment te weinig wordt nagedacht over  het optimale evenwicht op drie verschillende niveaus: het evenwicht tussen Nederlandse en internationale studenten; het evenwicht tussen Engelstalige en Nederlandstalige ondersteuning; het evenwicht tussen Nederlandstalige opleidingen en Engelstalige opleidingen.

Maex sloot haar openingstoespraak met deze woorden af: ‘We moeten [daarbij] de grenzen van de groei in internationalisering erkennen en stellen, juist om de kwaliteit en toegevoegde waarde te kunnen bieden. We moeten daarop ons beleid aanpassen, eisen stellen aan de leerdoelen van zowel Nederlandstalige als Engelstalige opleidingen en de curricula daarop aanpassen. Zodat wij ons in de komende tien jaar nog verder vormen tot een tweetalige, internationaal georiënteerde en cultureel geïntegreerde universiteit.’

Diesrede ‘Quantumcomputers en de quantumrevolutie’

In zijn Diesrede ging Harry Buhrman in op de revolutie die quantumcomputers op het punt staan te ontketenen. Voordat het zover is, moeten nog grote stappen worden gezet. Dat is vooral zo op het gebied van de privacy en veiligheid. Buhrman benadrukte daarbij dat het belangrijk is om het onderzoek niet alleen op hardware te richten, maar ook op de software.

Eredoctoraten

Na de Diesrede werden eredoctoraten toegekend aan de Amerikaanse taalfilosoof Barbara Partee en de Amerikaanse verslavingswetenschapper Nora Volkow.  

Prof. dr. Barbara Partee

Barbara H. Partee (1940) is emeritus Distinguished University Professor of Linguistics and Philosophy aan de University of Massachusetts (Amherst, Massachusetts). Zij heeft een cruciale rol gespeeld in de ontwikkeling van de formele semantiek van natuurlijke taal.

Prof. dr. Nora Volkow

Nora D. Volkow (1956) is psychiater en directeur van het National Institute on Drug Abuse (Bethesda, Maryland). Volkow heeft pionierswerk verricht door als een van de eersten de werking van de hersenen van drugsverslaafde patiënten te bestuderen met behulp van moderne neuro-imaging-technieken.

Onderdeel studieverenigingen

De middag werd afgesloten door een afvaardiging van drie studieverenigingen MFAS, VOS-Linguistics en AmFiBi. Zij gaven een korte presentatie over het werk van hun vereniging om vervolgens een korte quiz te houden met de aanwezigen.