Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) kent aan vier jonge talentvolle wetenschappers van de UvA en het AMC een Rubicon-subsidie toe. Met deze subsidie krijgen zij de kans om onderzoekservaring in het buitenland op te doen.

NWO logo-component

In totaal dienden deze 93 onderzoekers een aanvraag in voor een Rubicon, waarvan er 17 gehonoreerd werden.

De UvA- en AMC-gehonoreerden

Camille Creyghton (Geschiedenis/Cultuurwetenschappen): 'Politieke vluchtelingen in Parijs en Londen, 1815-1848'

Veel moderne politieke ideologieën, zoals nationalisme en socialisme, ontstonden in de eerste helft van de 19e eeuw, vaak in milieus van politieke vluchtelingen. In dit onderzoek gaat Creyghton na hoe vluchtelingen onderling revolutionaire ideeën uitwisselden en de democratische revoluties van 1848 voorbereidden. Zij gaat voor 24 maanden naar de School of History van de Queen Mary University of London (Verenigd Koninkrijk).

Ralf Harskamp (Geneeskunde): 'Invloed comedicatie op bloedingsrisico nieuwe antistollingsmiddelen'

De huisarts is de spil in de opsporing en antistollingsbehandeling van boezemfibrilleren. Vaak betreft het ouderen die ook andere medicatie gebruiken. Antistollingsmiddelen worden hierdoor beïnvloed en het bloedingsrisico verhoogd. Harskamp wil risico’s van nieuwe antistollingsmiddelen en comedicatie beter in kaart brengen. Hij gaat voor 12 maanden naar Duke Clinical Research Institute van Duke University (Verenigde Staten).

Mischa Huson (Geneeskunde): 'Tuberculose: visualiseren van het onzichtbare'

Controle van tuberculose wordt beperkt doordat de diagnose moeilijk te stellen is en diagnostische tests niet overal beschikbaar zijn. Echografie is goedkoop en overal toepasbaar. Huson gaat kijken of longechografie de diagnostiek van tuberculose eenvoudiger kan maken. Zij gaat voor 18 maanden naar het Institute of Infectious Diseases and Molecular Medicine van de University of Cape Town (Zuid-Afrika).

Hadassa Noorda (Rechtsgeleerdheid): 'Bescherming van vrijheid in tijden van terrorisme'

Antiterrorisme-maatregelen, zoals tegoedbevriezingen en reisverboden, vragen om een nieuwe theorie van individuele vrijheidsbeperkingen. Noorda gaat een filosofische basis ontwikkelen voor huidige praktijken van vrijheidsbeperking en wil uitzicht bieden op de ontwikkeling van juridische regels ter bescherming van hieraan onderworpen individuen. Zij gaat voor 24 maanden naar het Institute for Law and Philosophy van Rutgers University (Verenigde Staten).

Over de Rubicon-subsidie

Met een Rubicon-financiering kunnen wetenschappers tot 24 maanden onderzoek doen aan een buitenlandse onderzoeksinstelling. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. Per jaar kan NWO zo'n 60 jonge onderzoekers financieren binnen Rubicon (voor een totaalbedrag van zeven miljoen euro, verdeeld over drie ronden).