Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

De European Research Council (ERC) heeft Birte Forstmann, UvA-hoogleraar Neuroimaging in Cognitive Neuroscience, een 'Proof of Concept'-beurs toegekend voor haar onderzoek naar de subcortex. Forstmann is een van de vijftig onderzoekers die de subsidie van € 150.000 ontvangt.

ERC logo

De hersenen bestaan uit aaneengesloten netwerken van samenwerkende gebieden en kernen. De hersenschors (cerebrale cortex) is al goeddeels met grote precisie te visualiseren. Dat geldt niet voor de subcortex. De subcortex bevat honderden kleine grijze kernen, die samen ongeveer een kwart van de hersenen vormen. Belangrijk is dat slechts ongeveer 7% van deze kernen momenteel zichtbaar is met standaard imaging-technieken zoals MRI.

Foto van Birte Forstmann
Foto: Jeroen Oerlemans

Belangrijk voor Parkinson-patiënten

Het idee voor het onderzoek komt voort uit Forstmanns studie naar het dagelijkse proces van snelle besluitvorming. 'Met deze ERC-beurs kunnen we onze inspanningen voortzetten om de subcortex van de mens in kaart te brengen en daarmee toegankelijk te maken voor onderzoekers uit zowel de cognitieve als de klinische neurowetenschappen', vertelt Forstmann. Daarnaast wil ze met de beurs de huidige imaging-technieken verbeteren en deze direct toepassen binnen haar onderzoek naar hersengebieden die geschikt zijn voor diepe hersenstimulatie. Diepe hersenstimulatie is een neurochirurgische procedure waarbij elektrodes diep in de hersenen worden ingebracht om de symptomen van bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson te verlichten. Patiënten die lijden aan aandoeningen die zonder diepe hersenstimulatie nauwelijks te behandelen zijn, kunnen mogelijk veel baat hebben bij Forstmanns werk, dat onze kennis over de subcortex vergroot.

Over de ERC

De European Research Council (ERC) stimuleert kwalitatief hoogwaardig onderzoek in Europa door daarvoor fondsen beschikbaar te stellen en grensverleggend onderzoek te ondersteunen. De ERC verdeelt de beurzen door een open competitie voor projecten die worden gedaan door startende, maar ook ervaren onderzoekers, ongeacht hun nationaliteit of leeftijd. Het enige criterium is wetenschappelijke excellentie.