Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Na een substantiële nieuwe financieringsronde bouwt het Amsterdamse Photanol BV een fabriek waarin het de productie van chemicaliën uit CO2 en zonlicht op industriële schaal kan testen. Photanol is een spin-off bedrijf opgericht in 2008 door de UvA Ventures Holding samen met het Swammerdam Institute for Life Sciences.

still video opening Photanol
Foto: Photanol-proeffabriek

Photanol gebruikt gemodificeerde blauwalgbacteriën om chemicaliën te produceren uit fotosynthese. De demofabriek is een grote stap naar opschaling van de productie van deze organische zuren die onder andere kunnen worden gebruikt voor de productie van biologisch afbreekbare kunststoffen, cosmetische producten en als grondstof voor de chemische industrie.

De nieuwe aandeelhouders GROEIfonds, Innovatiefonds Noord-Nederland en investeringsfonds Groningen, plus de steun van de Nederlandse overheid en de bestaande aandeelhouders UvA Ventures Holding en Icos Capital, maken de bouw van Photanols eerste demofabriek mogelijk. Ze willen met de bouw van de demofabriek graag de volgende de stap zetten naar commercialisering van de milieuvriendelijke grondstoffen. De fabriek komt op het terrein van AkzoNobel in Delfzijl en is vanaf 2020 operationeel.

Véronique de Bruijn, CEO Photanol BV: ‘Het Photanol-team wil de wereld nu gaan bewijzen dat we schone chemicaliën kunnen produceren en tegelijkertijd de CO2-impact op het milieu kunnen verminderen. We kunnen hierin écht een verschil gaan maken.’

Over Photanol BV

Photanol B.V. is in 2008 opgericht door UvA Ventures Holding BV en het Swammerdam Institute for Life Sciences (SILS) van de UvA, met een extra investering in 2012 van Icos Capital. Het hoofdkantoor van Photanol zit op Amsterdam Science Park. Het bedrijf richt zich op de ontwikkeling van waardevolle en schone chemicaliën die efficiënt en duurzaam worden geproduceerd met behulp van blauwalgbacteriën, die zonlicht en CO2 als grondstof opnemen. Het doel is om biobrandstoffen, biochemische producten en halffabricaten te maken die passen bij de 21e-eeuwse eisen van duurzaamheid en energie-efficiency.