Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Een foto waarvan altijd is aangenomen dat hierop een 13-jarige Vincent van Gogh te zien zou zijn, blijkt bij nader inzien een portret van diens broer Theo van Gogh op 15-jarige leeftijd. Dat wijst een grondig onderzoek uit dat is gedaan door het Van Gogh Museum en Yves Vasseur. Forensisch onderzoek door prof. dr. Zeno Geradts, bijzonder hoogleraar Forensic Data Science aan de UvA, bevestigt de bevinding.

Van Vincent van Gogh waren er in totaal altijd slechts twee portretfoto's bekend: twee dezelfde afdrukken van - zoals werd verondersteld - een 13-jarige jongen en een afdruk van een 19-jarige jongeman. De foto van de 13-jarige Vincent kwam pas voor het eerst in de openbaarheid op een tentoonstelling in 1957, georganiseerd door de Belgische Van Gogh-onderzoeker Mark Edo Tralbaut. Sindsdien vond de foto wereldwijd zijn weg en is het in menige biografie terug te vinden. In 2014 veranderde de zekerheid over de geportretteerde op de foto door het VPRO-programma Fotostudio De Jong. Toen werd opgemerkt dat de 13-jarige jongen en de 19-jarige jongeman weleens twee verschillende personen konden zijn. Deze onverwachte constatering leidde tot een eerste onderzoek door het Van Gogh Museum, waarbij het museum in elk geval concludeerde dat de 19-jarige Vincent van Gogh is.

Van Gogh 19 jaar en 15 jaar oud
Links de foto van de 15-jarige Theo (dus niet een 13-jarige Vincent); rechts de 19-jarige Vincent. Foto's: Van Gogh Museum

'Identiteitscrisis'
Geheel onafhankelijk hiervan ontstond recentelijk ook bij Yves Vasseur, Algemeen Commissaris van Mons Culturele Hoofdstad van Europa 2015 en destijds betrokken bij de tentoonstelling Van Gogh in de Borinage, twijfel over de identificatie. Vasseur en het Van Gogh Museum sloegen de handen ineen besloten samen om de ontstane ‘identiteitscrisis’ voor eens en voor altijd op te lossen. Om geheel zeker te zijn liet het Van Gogh Museum in aanvulling op het eigen onderzoek een forensisch onderzoek uitvoeren door Geradts, die naast hoogleraar aan de UvA forensisch wetenschapper is bij het Nederlands Forensisch lnstituut (NFI). Hem zijn alle bekende fotoportretten van Vincent en Theo in hoge resolutie ter beschikking gesteld en deze zijn vervolgens door hem en twee specialisten onderzocht aan de hand van de richtlijnen van het NFI. Dit forensisch onderzoek bevestigt de hypothese met een hoge graad van waarschijnlijkheid dat de geportretteerde de 15-jarige Theo van Gogh is, en niet Vincent.