Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Inspelen op de snel veranderende synthetische drugsmarkt door nieuwe soorten drugs correct te kunnen meten, extra tactische opsporingsinformatie halen uit bestaande laboratoriumdata en de mogelijkheden onderzoeken om met mobiele technieken drugs snel op locatie te kunnen meten. Aan deze en andere onderzoeksprojecten wordt de komende jaren gewerkt in een nieuwe samenwerking tussen het Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences (HIMS) van de UvA en het Amsterdamse verdovende-middelenlaboratorium van de Forensische Opsporing van de Politie Amsterdam. De samenwerking start per 1 januari 2019.

Foto: Politie Amsterdam

Ruben Kranenburg, laboratoriumcoördinator van de Forensische Opsporing (FO) en analytisch chemicus, gaat de komende vier jaar promotieonderzoek aan de UvA doen naar innovatieve technieken om het drugsonderzoek op termijn efficiënter, betrouwbaarder en waardevoller voor de opsporing te maken. Het onderzoek wordt uitgevoerd binnen de onderzoeksgroep van Arian van Asten, hoogleraar Forensische analytische chemie en directeur van het Co van Ledden Hulsebosch Center (CLHC) - het landelijk expertisecentrum voor forensisch wetenschappelijk onderzoek. Kranenburg combineert het promotietraject met zijn reguliere werkzaamheden bij de Amsterdamse politie.

Op 5 december ondertekenden v.l.n.r. Marcel Bartels (instituutsmanager HIMS), Bart Gietema (teamchef FO), Ruben Kranenburg en Arian van Asten de samenwerkingsovereenkomst. Foto: Peter Nijsen)

Studenten op het lab

Daarnaast zullen de komende jaren verschillende UvA-studenten van de master Forensic Science hun onderzoeksproject of literatuurstudie uitvoeren op het verdovende-middelenlaboratorium. Ook biedt de samenwerking tussen de mogelijkheid voor FO-medewerkers om met nieuwe technieken in aanraking te komen. Dit sluit aan bij het landelijke beleid van verdere deskundigheidsontwikkeling en leidt mogelijk tot een bredere samenwerking op langere termijn.

Van Ledden Hulsebosch en FO-laboratorium

Co van Ledden Hulsebosch, de naamgever van het expertisecentrum van de UvA, was in 1920 de eerste apotheker in dienst van de Amsterdamse Politie. Daarmee was hij dus eigenlijk de eerste wetenschappelijke medewerker van het FO-laboratorium.

Website HIMS

Website CLHC