Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

In de QS World University Rankings by subject 2019, die is gepubliceerd op woensdag 27 februari, staan verschillende vakgebieden aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) hoog genoteerd: in 29 van de 48 disciplines die QS onderscheidt, staat de UvA in de wereldwijde top 100. Op het terrein van Communication & Media Studies is de UvA de beste van de wereld. Net als vorig jaar bekleedt het vakgebied aan de UvA de nummer 1-positie. Een zeer hoge positie is er ook voor ACTA, de gezamenlijke tandheelkundefaculteit van UvA en VU: Dentistry aan ACTA klimt dit jaar naar plaats 2 van de wereld (vorig jaar stond ACTA op 4).

Naast de hoge noteringen voor Communication & Media Studies en Dentistry zijn er in de ranking top 20-posities voor Sociology, Linguistics, Psychology, Anthropology, Geography en Library & Information Management. Sociology staat op een 12de plaats, Linguistics staat op 15, Psychology op 16 en Anthropology op 17. Geography en Library & Information Management aan de UvA staan beide op een 19de-positie.

Een plek verderop in de top 50 op hun terrein is er voor verschillende vakgebieden aan de UvA: Politics & International Studies, History, Development Studies, Medicine, Education, Philosophy, Law, English Language & Literature, Social Policy & Administration en Statistics & Operational Research.

QS rangschikt vanaf plaats 51 niet meer per individuele universiteit, maar per groep. In de groep van 51 tot 100 staan van de UvA de vakgebieden (11 in totaal): Modern Languages; Economics & Econometrics; Physics & Astronomy; Archeology; Theology, Divinity & Religious Studies; Computer Science & Information Systems; Biological Sciences; Chemistry; Mathematics; Accounting & Finance; en Business & Management Studies.

Interdisciplinaire strategie

De UvA herkent in de QS World University Rankings by subject haar profiel als universiteit waar het bij uitstek gaat om de combinatie van kwaliteit met academische breedte en interdisciplinariteit. De ranking wortelt echter in een disciplinaire academische traditie en staat daarom in zekere zin haaks op de interdisciplinaire strategie van de UvA. Zoals alle rankings is het een samengestelde indicator die selectief informatie weergeeft over universiteiten. Hij vult andere informatie aan en helpt de UvA scherp te blijven op onze ontwikkeling, maar is niet leidend in haar strategie.

Over de ranking

QS rangschikt vakgebieden aan de hand van vier criteria: reputatie onder werkgevers, reputatie onder vakgenoten, citaties en H-index. Bij dat laatste criterium wordt impact (het aantal citaties) gekoppeld aan omvang (het aantal publicaties). In de universiteitsbrede World University Rankings van QS, die 6 juni 2018 verscheen, staat de UvA op plaats 57.