Woensdag 10 april is het zo ver: de start van de 20ste editie van de Econometric Game! Honderdtwintig studenten van dertig verschillende universiteiten strijden in de Zuiderkerk tegen elkaar om de beste oplossing voor het vraagstuk: hoe kan de hoeveelheid koolstofdioxide in de atmosfeer teruggebracht worden?

Econometric Game, WK Econometrie

Een van de belangrijkste oorzaken van de opwarming van de aarde is de dagelijkse koolstofdioxide-uitstoot. De deelnemers aan de Econometric Game onderzoeken onder welke omstandigheden het koolstofdioxidegehalte in de atmosfeer teruggebracht kan worden naar een bepaalde concentratie. Dit is een van de vragen die werd besproken tijdens de klimaatconferentie in Parijs in 2015. Tot op de dag van vandaag wordt niet geloofd dat de beloofde plannen genoeg zijn om de opwarming van de aarde onder een gewenste temperatuur te houden. Welke emissiescenario’s zijn wel genoeg om de opwarming van de aarde tegen te gaan?

De deelnemers proberen dit grote maatschappelijk probleem binnen drie dagen op te lossen aan de hand econometrische modellen. Dit jaar is de case gemaakt door Eric Hillebrand, hoogleraar aan de afdeling Economics and Business Economics van Aarhus Universiteit, Denemarken. Ook is hij directeur van de Center for Research in Econometric Analysis of Time Series (CREATES). Voorgaande jaren gingen de teams onder meer aan de slag met de toegankelijkheid van de gezondheidszorg, criminaliteit en het vraagstuk hoe vergrijzing betaalbaar blijft.

Programma

Op woensdag 10 en donderdag 11 april werken de deelnemers in de Zuiderkerk aan de case. Donderdagavond worden de tien beste teams bekendgemaakt, die door mogen naar de finalistencase op vrijdag 12 april. Vrijdagavond maakt casemaker Eric Hillebrand, samen met de overige drie juryleden, het winnende team bekend.

Benieuwd naar de oplossingen?

Op vrijdag 12 april geven de tien finalisten hun eindpresentaties. Iedereen is van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.
Tijd en locatie: 18.30-20.00 uur, Universiteit van Amsterdam, Roetersstraat 11 – A0.01.

Over de Econometric Game

De Econometric Game is een initiatief van en wordt georganiseerd door de VSAE (Vereniging Studenten Actuariaat, Econometrie en Operationele Research) van de Universiteit van Amsterdam. De Econometric Game is een competitie die wereldwijd hoog staat aangeschreven onder econometristen. Het is elk jaar zó populair dat het aantal inschrijvingen veel groter is dan het aantal beschikbare plaatsen. Daarom worden alleen de dertig beste universiteiten uitgekozen om een delegatie van twee PhD- en twee masterstudenten naar Amsterdam te sturen. Dit jaar zijn de deelnemende universiteiten afkomstig uit achttien verschillende landen. Zo doen onder andere Harvard University, Oxford University, University of Cambridge en McGill University mee.